EFL teachers' attitudes towards computer assisted language learning
EFL öğretmenlerinin bilgisayar destekli dil öğrenimine karşı tutumları
  1. Tez No: 769089
  2. Yazar: AMAL EL MALLEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tutumlar, Bilgi ve İletişim teknolojisi (ICT), Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi (CALL), Attitudes, Information and Communication technology (ICT), Computer Assisted Language Learning (CALL)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bilgi ve İletişim Teknolojisi (BİT) (ICT- Information and Communication Technology), geleneksel sınıf kavramlarının iyileştirilmesine ve değiştirilmesine yardımcı olan büyük değişiklikler ve gelişmeler getirmiştir. Aslında, öğretmenlerin sınıflarında ICT'in istihdamına ilişkin yöntemleri, EFL başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, EFL sınıflarında CALL uygulamasının son zamanlardaki eğilimini takiben, EFL öğretmenlerinin bir vakıf üniversitesinde Bilgisayar Destekli Dil Öğreniminin kullanımını nasıl algıladıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma sorularını cevaplamak için tanımlayıcı bir araştırma tasarımı kullanılacaktır. Bu çalışmaya Tunus Yüksek Diller Enstitüsü'nde çalışan 41 EFL öğretmeni katılmıştır. Christensen ve Knezek (1998) tarafından geliştirilen iki veri toplama aracı kullanılmıştır. İlk araç, Fakültenin Bilgi Teknolojisine Yönelik Tutumlarının bir Araştırmasıdır. Bu araştırmanın amacı, öğretmenin bilgi teknolojisi konusundaki bilgi ve tutumları hakkında genel bilgi toplamaktır. İkinci araç, Fakültenin Bilgi Teknolojisine Yönelik Tutumlarıdır (FAIT). Çalışmanın sonuçları, çoğu öğretmenin öğretim sürecinde bilgisayar destekli dil öğreniminin uygulanmasına yönelik olumlu bir tutuma sahip olduğunu göstermiştir. Öğretmenler, bilgisayarlarla çalışmanın teşvik edici olduğunu ve sınıflarında bilgisayar kullanmaya gelince kendilerini rahat hissettiklerini belirtmişlertir. Eğitim seanslarına sahip olmanın bilgisayarları doğru bir şekilde kullanmalarına yardımcı olduğunu düşünmektedirler. Ayrıca öğretmenler, bilgisayarların işlerini ve zamanlarını düzenlemelerine ve iyi hazırlanmalarına yardımcı olduklarına ve hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin sınıf dışında kolayca iletişim kurmalarına ve etkileşimli bir atmosfer yaratmalarına yardımcı olduklarına inanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Information and Communication Technology (ICT) has brought major changes and developments which helped to improve and change the traditional classroom concepts. In fact, teachers' methods regarding the employment of ICT in their classroom play an important role in the EFL accomplishment. Following the recent trend of the implementation of CALL in EFL classrooms, this study aims to examine how EFL teachers perceive the use of Computer Assisted Language Learning at a foundation University. To answer the research questions, a descriptive research design will be used. 41 EFL teachers working at the Higher Institute of Languages of Tunis participated in this study. Two data collection instruments developed by Christensen and Knezek (1998) were used. The first instrument was a Survey of Faculty Attitudes Toward Information Technology. The aim of this survey was to gather general information concerning teacher's knowledge and attitudes toward information technology. The second instrument was The Faculty Attitudes Toward Information Technology (FAIT). The results of the study showed that most teachers have a positive attitude towards the implementation of computer assisted language learning in their teaching process. Teachers stated that working with computers is stimulating, and that they don't feel anxious when it comes to using computers in their classes. They believe that having training sessions helps them use computers in a proper way. Furthermore, teachers believe that computers help them organize their work and time and be well prepared as well as they help both teachers and students to communicate easily beyond the classroom and to create an interactive atmosphere.