Attitudes of ELT students and in-service teachers towards using mobile assisted language learning
İngiliz dili eğitimi öğrencilerinin ve öğretmenlerinin mobil destekli dil öğretimine hakkındaki tutumları
- Tez No: 560395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: cep telefonları, mobil destekli dil öğretimi, görüşler ve her yerde eğitim, smartphones, mobile assisted language learning, attitudes, and ubiquitous learning
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Mobil Destekli Dil Öğretimi görece yeni bir yaklaşımdır ve eğitimde uygulanmasına başlanmasından bu yana çok uzun süre geçmemiştir. Bu çalışma İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinin ve öğretmenlerinin mobil destekli dil öğretiminin dil eğitimi için kullanması hakkındaki görüşlerini araştırmaktadır. Çalışmaya 100 farklı İngiliz Dili Eğitimi öğrencisi ve öğretmeni katılmıştır. İstatistiki veri bir anket aracılığıyla toplanmış ve SPSS versiyon 22 kullanılarak elde edilen bu veri analiz edilmiştir. Ankette dört farklı bölüm bulunmaktadır. Birinci bölüm katılımcıların genel olarak mobil destekli dil öğretiminin dil eğitiminde kullanılması hakkındaki görüşleri incelenmektedir. İkinci bölüm ise katılımcıların görüşlerine göre mobil destekli dil öğretiminin eğitim ortamlarında kullanılmasının önündeki zorlukları araştırmaktadır. Üçüncü bölüm ise katılımcıların sahip oldukları mobil cihazları sınıf içerisinde kendileri ve öğrencileri tarafından yabancı dil öğretimi için kullanımları hakkındaki görüşlerini incelemektedir. Son olarak, dördüncü bölüm ise katılımcıların mobil destekli dil öğretimi için aktiviteler ve yazılım geliştirme becerileri hakkındaki fikirlerini sorgulamaktadır. Çalışmanın sonucuna göre, katılımcılar çoğunlukla, dil öğretiminde mobil destekli cihazlar kullanılması konusunda olumlu görüşler taşımaktadır. Ek olarak, sonuçlardan da görüleceği üzere öğretmenlerin ve İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinin teknoloji ve mobil öğrenme farkındalıkları düşüktür.
Özet (Çeviri)
Mobile Assisted Language Learning is a relatively new approach which has been started to apply to educational settings not long ago. This research explored the attitudes of ELT students and teachers towards using mobile assisted language learning (MALL) for teaching and learning purposes. 100 ELT students and teachers took part in the research. Through a questionnaire quantitative data has been collected and the obtained data has been analyzed using SPSS version 22. There were four different sections included in the questionnaire. The first section deals with the participants' attitudes towards using mobile assisted language learning for teaching and learning. The second section explores participants' perspectives on the challenges to the use of mobile assisted language learning for language learning and teaching. The third section investigates participants' perceptions of their current use of mobile devices for their EFL courses. Finally, the last section aims to find out participants' perceptions of their ability to use/develop MALL activities and software. The results of the research suggest that participants mentioned above mostly have a positive attitude towards using mobile assisted language learning for language teaching and learning. Additionally, it is obvious from the results obtained from the research is that technology awareness and mobile learning awareness of teachers and ELT students are low.