Yeni geliştirilen monolitik CAD/CAM materyallerinin yaşlandırma sonrası optik ve mekanik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of optical and mechanical properties of newly developed monolithic CAD/CAM materials after aging
  1. Tez No: 769168
  2. Yazar: HATİCE BANU ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SANCAKLI, DOÇ. DR. YILMAZ UMUT ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, zirkonya, translusensi, mekanik, optik, CAD/CAM, zirconia, translucency, mechanic, optic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
CAD/CAM sistemlerinin diş hekimliğinde kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte birçok restoratif materyal üretilmiştir. Çalışmamızda yeni geliştirilen translusent monolitik zirkonya (TMZ) (Cercon HT, Dentsply, Sirona, ABD), zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat (ZLS) materyalleri (Celtra Duo, Dentsply, Almanya) ile lityum disilikat (LS2) materyalinin (IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent, Liechtenstein), yaşlandırma sonucu optik ve mekanik özelliklerindeki değişimi değerlendirmeyi amaçladık. Her materyalin yüksek translusent A2 renginden, 60'ar adet, 12mm çap, 1,2mm kalınlığında diskler üretildi. Biaksiyel bükme dayanımı (BBD) ölçülecek örnekler, kontrol (n=20), 3 saat yaşlandırma (n=20) ve 6 saat yaşlandırma (n=20) olacak şekilde gruplandırıldı. Yaşlandırma işlemi otoklavda 134ºC, 0,2MPa basınç altında uygulandı. Kontrol grupları ve yaşlandırılmış örneklerin BBD'ları üç top üzeri piston testiyle ölçüldü. Optik değerlendirme için 10 adet örneğin, başlangıçta, 3 saat ve 6 saat yaşlandırma sonrası spektrofotometreyle L, a, b değerleri ölçüldü, ΔE00 değerleri ve translusensi parametreleri (TP) hesaplandı. Veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmamızda BBD değerleri kontrol, 3 saat ve 6 saat yaşlandırma gruplarının tümünde TMZ> LS2> ZLS şeklinde bulunmuştur (p0,05). Çalışmada kullanılan tüm materyaller yaşlanma sonucu renk değişimine uğramışlardır ancak bu değişim kabul edilebilir sınırlardadır (ΔE00 0,8). Tüm materyallerin translusensisinde azalma olmuştur ancak bu azalma istatistiksel olarak anlamlı değildir. Yapmış olduğumuz bu in vitro tez çalışmasından elde ettiğimiz bulgular ışığında, Cercon HT, Celtra Duo ve IPS emax CAD monolitik seramik materyalleri, yaklaşık 15 yıllık klinik kullanım süresince mekanik ve optik açıdan yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of CAD/CAM systems in dentistry, many restorative materials have been produced. In our study, we aimed to evaluate the change in optical and mechanical properties of newly developed translucent monolithic zirconia (TMZ) (Cercon HT Dentsply, Sirona, USA), zirconia-reinforced lithium silicate (ZLS) materials (Celtra Duo, Dentsply, Germany) and lithium disilicate (LS2) material (IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) with aging. 60 discs of 12mm diameter and 1,2 mm thickness were produced from high translucent materials. Samples to be measured for biaxial flexural strength (BFS) were grouped as control (n=20), 3-hours aging (n=20) and 6-hours aging (n=20). The aging process was applied in an autoclave under 134ºC, 0.2MPa pressure. The BFS of the control groups and aged samples were measured with the piston on three balls test. For optical evaluation, L, a, b values of the samples (n=10) were measured by spectrophotometry before aging, after 3 hours and 6 hours aging. ΔE00 values and translucency parameters (TP) were calculated. The data were evaluated statistically. In our study, BFS values were found as TMZ> LS2> ZLS in control, 3 hours and 6 hours aging groups (p0.05). All the materials have undergone color change as a result of aging, but this change was within acceptable limits (ΔE00 0.8). There was a decrease in the translucency of all materials used in the study, but this decrease was not statistically significant. Cercon HT, Celtra Duo and IPS emax CAD monolytic ceramic materials were found to be mechanically and optically endurant after a clinical use of about 15 years in this in vitro study.