Hemşirelerin yaşam kalitesi üzerine covid-19' un etkisi
Nurseson quality of life the effect of covid-19
- Tez No: 769187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALEH SALİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19 Pandemi, Hemşire, Yaşam kalitesi, COVID-19 Pandemic, Nurse, Quality of Life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışma, COVİD-19 döneminde hemşirelerin, COVID-19'un Yaşam kalitelerine etkisini tespit etmek düşüncesi ile tanımlayıcı şekilde gerçekleştirildi. Çalışmanın evrenini, Adana ilinde bulunmakta olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde görev yapmakta olan hemşireler oluşturmuştur. Örneklemini ise; araştırmaya dâhil edilebilme koşullarını karşılamakta olan ve çalışmaya katılmayı kabul etmiş olan 288 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, hemşirelerin sosyo demografik niteliklerini ve pandemi dönemiyle alakalı bilgileri içermekte olan“Kişisel Bilgi Formu”,“Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği”, ile toplanmıştır. Verilerin incelenmesi, SPSS sürüm 25 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı analizlerde normal dağılıma sahip devamlı parametrelerde ortalama ve standart sapma, normal dağılıma sahip bulunmayan sürekli parametreler için ise ortanca, minimum-maksimum değerleri incelenmiştir. Araştırmaya dahil olan kişilerin yaşları ortalaması 29.98 ± 5.44; hemşire olarak çalışma süreleri ortalaması 2.38 ± 1.13; sigara kullanan kişilerin günlük kullanma adedi ortalaması 16.05 ± 5.23; aşı dozu ortalaması 3.04 ±0.96; Covid-19'a kaç kez yakalandıkları ortalaması 1.2 ± 0.4; pandemi ünitesinde çalışma süreleri ortalaması 10.83 ± 8.14 olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin yaşam kalitesi; yaşam kalite ölçeğine ait betimsel istatistikler incelendiğinde, katılımcıların yaşam kalite düzeylerinin orta seviyede olduğu belirlenmiştir (87.69 ± 3.25). Hemşirelerin yaşam kalitesiyle kiminle yaşadıkları, Pandemi sürecinde çalışma saatlerinde değişiklik olma durumu, aşı olma, aşı türüne, Covid-19 olup olmama, Pandemi ünitesinde çalışma durumlarına ve yakın ailesinden bir kayıp yaşama değişkenleriyle ilişkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was carried out at Çukurova University Medical Faculty Balcalı Hospital in Adana with the aim of determining the effect of COVID19 on the quality of life of nurses during the COVID-19 period. The study sample consisted of 288 nurses who met the conditions for inclusion in the study and agreed to participate in the study. The data of the study were collected using the“Personal Information Form”,“World Health Organization Quality of Life Scale”, which includes nurses' socio-demographic characteristics and information about the pandemic period. Examination of the data was carried out using SPSS version 25. Mean and standard deviation were used to examine continuous parameters with normal distribution, and median, minimum-maximum values for continuous parameters without normal distribution. The mean age of the people included in the study was 29.98 ± 5.44 years, average working time as a nurse was 2.38 ± 1.13, the average number of daily use of smoking was 16.05 ± 5.23, vaccine dose average 3.04±0.96 out of six. The average number of times they caught Covid-19 was 1.2 ± 0.4 out of two. It was determined that the average working time in the pandemic unit was 10.83 ± 8.14 month. It was determined that the quality of life of the participants was moderate (mean: 87.69 ± 3.25). There was a statistically significant relationship between the quality of life of nurses and who they live with, number of working hours during the pandemic, being vaccinated, the type of vaccine, whether or not they infected by Covid-19, working in the pandemic unit, and loss of a close family member because of COVID-19.