Oturur ve sürücü pozisyonunda ultrasonografi yardımıyla ölçülen cilt - epidural ve intervertebral mesafelerin karşılaştırılması
Comparison of skin - epidural and intervertebral distances measured by ultrasonography in sitting and rider position
  1. Tez No: 769190
  2. Yazar: NAZIM UFUK TURHANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK EMRE ERBABACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural anestezi, sürücü pozisyonu, intervertebral mesafe, cilt – epidural mesafe, Epidural anesthesia, rider position, intervertebral distance, skin-epidural distance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Sık kullanılan anestezi/analjezi yöntemlerinden olan epidural anestezi/analjezi farklı pozisyonlarda gerçekleştirilebilir. Çalışmamızda epidural girişimler için oturur pozisyon ve sürücü pozisyonunu, ultrasonografi yardımıyla ölçülen intervertebral mesafe ve cilt–epidural mesafe ölçümleri vasıtasıyla karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif çalışmaya 18 yaş üstü, ASA (American Society of Anesthesiologists) sınıflandırması I-III olan 70 hasta dâhil edildi. Tamamlanamayan veya çalışma dışı bırakılan hasta olmadı. Ameliyat öncesi derlenme ünitesinde hasta transfer sedyesi üzerinde ultrasonografi yardımıyla aynı anestezist tarafından ölçümler gerçekleştirildi. Sürücü ve oturur pozisyonda torakal ve lomber bölgede ölçülen intervertebral mesafe ve cilt – epidural mesafe kaydedildi. Bulgular: İntervertebral mesafe lomber bölgede oturur pozisyonda 17,05 ± 3,35 mm, sürücü pozisyonunda 18,35 ± 3,89 mm ölçülmüş olup aradaki fark anlamlı bulunmuştur (p = 0,035). Torakal bölgede ise anlamlı değişiklik gözlenmemiştir (oturur pozisyonda 14,13 ± 4,27 mm; sürücü pozisyonunda 14,19 ± 4,38 mm) (p = 0,938). Torakal ve lomber bölgede, paramedian ve median yaklaşımda cilt–epidural mesafe her iki pozisyonda da benzer bulunmuştur. Sonuç: Lomber bölgede intervertebral mesafenin sürücü pozisyonunda daha geniş olması nedeniyle epidural girişimi daha kolaylaştıracağı ve temel nedeninin psoas majör kasının tutunduğu lomber vertebraları anterior traksiyona uğratarak lomber lordozu azaltması olduğu düşünüldü. Cilt – epidural mesafenin iki pozisyonda da benzer olması, uygulayıcının alıştığı ve tahmin ettiği mesafede epidural alana ulaşacağını göstermektedir. Bu mesafenin kısalması dural ponksiyon riskini artırabilecekken, uzaması da girişimi zorlaştırabilir. Torakal bölgede ise iki pozisyonun birbirine üstünlüğü bulunmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Epidural anesthesia/analgesia can be performed under different positions. In our study, we aimed to compare the intervertebral and skin-epidural distances in“the sitting”and“rider”positions with the help of ultrasonography Material and Method: 70 adult patients, with ASA scores between I-III were included in the prospective study. Measurements were performed by the same anesthesiologist where the patient is on the transfer stretcher in the pre-operative recovery unit via ultrasonography. Thoracic and lumbar intervertebral and skin-epidural distances measured in the rider and sitting positions were recorded. Results: Intervertebral distances measured in the lumbar region in sitting and rider position were 17.05±3.35 mm and 18.35±3.89 mm respectively, and the difference was significant (p=0.035). No significant difference was observed between the distances in the thoracic region (p=0.938). In both positions, paramedian and median skin-epidural distances measured were similar both in thoracic and lumbar regions. Conclusion: Since the intervertebral distance in the lumbar region is wider in the rider position, we believe that epidural intervention may be easier. The main reason was thought to be the reduction of lumbar lordosis by anterior traction on the lumbar vertebrae to which the psoas major muscle is attached. The fact that the skin-epidural distance is similar in both positions indicates that the practitioner will reach the epidural area at a distance he is accustomed to. In the thoracic region, it has been shown that the two positions are not superior to each other.