Farklı remineralizasyon tedavilerinin beyazlatma sonrası minenin optik özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of post-bleaching use of different remineralization treatments on the optical properties of enamel
  1. Tez No: 845143
  2. Yazar: ASLIHAN ERTEMÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK YAZKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: beyazlatma, remineralizasyon, renk, bleaching, remineralization, color
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Bu çalışmada farklı remineralizasyon tedavilerinin beyazlatma sonrası kullanımının minenin optik özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda 100 adet sığır kesici dişi mine örneği kullanıldı. İki gruba ayrılan örnekler ofis ve ev tipi beyazlatma işlemine tabi tutuldu. Daha sonra örnekler beş alt gruba ayrıldı. Kontrol dışındaki gruplara asidüle fosfat florür (APF), kazein fosfopeptit amorf kalsiyum fosfat florür (CPP-ACPF), kalsiyum gliserofosfat, florür (CaGP, F) ve hidroksiapatit, florür (HAp, F) içeriğine sahip ajanlar uygulandı. Remineralizasyondan sonra örnekler şarap ile renklendirildi. Renk ölçümleri, başlangıçta, beyazlatmadan sonra, remineralizasyondan sonra ve renklendirmeden sonra bir spektrofotometre cihazı ile yapıldı. Renk değerlendirmeleri L*, a*, b*, CIEDE2000 renk değişimi (ΔE00), diş hekimliğinde beyazlık indeksi (WID) ve beyazlık indeksi değişimi (ΔWID) değerleriyle yapıldı. Veriler IBM SPSS V23 programı ile analiz edildi. İstatistiksel analiz için Kruskal Wallis testi, Friedman testi ve Dunn testi kullanıldı. Bulgular: Beyazlatmadan sonra tüm gruplarda L* değerleri artmış, a* ve b* değerleri azalmıştır. Ofis ve ev tipi ajan uygulanan grupların beyazlatma sonrası renk değişimi ve beyazlık indeksi değişimi değerlerinin istatistiksel olarak benzer olduğu görüldü. Remineralizasyon ajanı uygulanan gruplar değerlendirilen parametreler açısından kontrol grubu ile istatistiksel olarak benzer bulundu. Renklendirmeden sonra tüm gruplarda L* değerleri azalmış, a* ve b* değerleri artmıştır. Renklendirme sonrası renk stabilitesi açısından kontrol ve APF grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, CPP-ACPF, CaGP, F ve HAp, F grupları ile kontrol arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: Ofis tipi ve ev tipi beyazlatma yöntemleri benzer renk ve beyazlık değişimi göstermiştir. Florür, CPP-ACPF, CaGP, F ve HAp, F içeriğine sahip remineralizasyon ajanlarının ofis ve ev tipi beyazlatma yöntemlerinden hemen sonra uygulanması renk ve beyazlık indeksi değişimine etkisiz bulunmuştur. Sırasıyla HAp, F, CPP-ACPF ve CaGP, F içeriğine sahip remineralizasyon ajanları renk stabilitesi açısından daha başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of post-bleaching use of different remineralization treatments on the optical properties of enamel. Method: 100 bovine incisor tooth enamel samples were used in study. Office and at-home bleaching was applied to the samples divided into two groups. The samples were then divided into five subgroups. Agents containing acidulated phosphate fluoride (APF), casein phosphopeptide amorphous calcium phosphate fluoride (CPP-ACPF), calcium glycerophosphate, fluoride (CaGP, F) and hydroxyapatite, fluoride (HAp, F) were applied to groups other than control. After remineralization, the samples were stained with wine. Color measurements were made with a spectrophotometer at baseline, after bleaching, after remineralization and after staining. Color evaluations were made with L*, a*, b*, CIEDE2000 color difference (ΔE00), whiteness index for dentistry (WID) and whiteness index change (ΔWID) values. The data were analyzed using IBM SPSS V23 software. Kruskal Wallis test, Friedman test and Dunn test were used for statistical analysis. Result: After bleaching, L* values increased and a* and b* values decreased in all groups. Post-bleaching color change and whiteness index change values of the office and at-home bleaching applied groups were found to be statistically similar. The groups applied with remineralization agents were found to be statistically similar to the control in terms of the evaluated parameters. After staining, L* values decreased and a* and b* values increased in all groups. While there was no statistically significant difference between the control and APF groups in terms of color stability, a statistically significant difference was detected between the CPP-ACPF, CaGP, F and HAp, F groups and the control. Conclusion: Office and at-home bleaching showed similar color and whiteness changes. Application of remineralization agents containing fluoride, CPP-ACPF, CaGP, F and HAp, F after bleaching was found to be ineffective on color and whiteness change. Remineralization agents containing HAp, F, CPP-ACPF and CaGP, F, respectively, were found to be more successful in terms of color stability.