Türk bankacılık sektöründe faaliyette bulunan mevduat bankalarının bilançolarının sermaye yapılarına göre karşılaştırmalı olarak incelenmesi: 2013-2020 dönemi
A formal analysis of the balance sheets of deposit banks operating in the Turkish banking sector by capital structures: 2013-2020 period
- Tez No: 769322
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ARSLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bankacılık, Banking
 - Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Kredi, Mevduat, Sermaye Yapısı, Ortalama Aktif Kârlılık, Ortalama Özkaynak Kârlılığı, Banking, Credit, Deposit, Capital Structure, Average Return on Assets, Average Return on Equity
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türk bankacılık sisteminde bulunan mevduat bankaları, mülkiyet yapılarına göre; kamu, özel, yabancı ve tasarruf mevduatı sigortası fonuna devredilen bankalar olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Çalışmada ele alınan mevduat bankaları 2013-2020 yılları itibariyle sermaye yapılarına göre, bilanço tablolarının alt kalemleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada Türkiye Bankalar Birliği'nin yayınladığı istatistiklerden alınan; aktif büyüklük, krediler, toplam aktifler, toplam mevduat, kâr, toplam özkaynaklar, ortalama aktif kârlılık, ortalama özkaynak kârlılığı verileri kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı finansal sistem için önem arz eden bankacılık sektörünün, bilanço tabloları itibariyle performanslarının karşılaştırılıp değerlendirilmesidir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, aktif büyüklük, krediler, toplam aktifler ve toplam mevduat kalemlerinde milyon TL cinsinden kamu bankaları ilk sırada, özel bankalar ikinci, yabancı bankalar üçüncü sırada ve tasarruf mevduatı sigortası fonu bankaları son sırada yer almıştır. Dönem net kâr zararı ve toplam özkaynaklar kalemi milyon TL cinsinden karşılaştırıldığında ise, birinci sırada özel bankalar, ikinci sırada kamu bankaları, üçüncü sırada yabancı bankalar ve son sırada tasarruf mevduatı sigortası fonu bankaları yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Deposit banks in the Turkish banking system, according to their ownership structures; It is divided into four groups as public, private, foreign and banks transferred to the savings deposit insurance fund. The deposit banks discussed in the study were compared with the sub-items of the balance sheet tables according to their capital structures as of 2013-2020. In the study, taken from the statistics published by the Banks Association of Turkey; asset size, loans, total assets, total deposits, profit, total equity, average return on assets, average return on equity are used. The aim of this study is to compare and evaluate the performances of the banking sector, which is important for the financial system, in terms of balance sheets. According to the findings obtained in the study, in terms of asset size, loans, total assets and total deposits, public banks in million TL ranked first, private banks second, foreign banks third and savings deposit insurance fund banks last. When the period net profit loss and total shareholders' equity are compared in million TL, private banks are in the first place, public banks are in the second place, foreign banks are in the third place, and savings deposit insurance fund banks are in the last place.