Çocuk diş hekimlerinin koruyucu tedavilere ilişkin bilgi, tutum ve klinik yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of pediatric dentists knowledge, attitudes and clinical approaches regarding preventive treatments
  1. Tez No: 769363
  2. Yazar: GÖZDE CUMHUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. BARIŞ KARABULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anket Çalışması, Koruyucu Diş Hekimliği, Pandemi, Pandemic, Preventive Dentistry, Survey Study
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Koruyucu diş hekimliğinde temel hedef; bireysel bilinçlendirme ve toplumda bilgi düzeyinin artırılması olmalıdır. Çocuk diş hekimlerinin uyguladıkları koruyucu ve önleyici tedavilere ilişkin bilgi, tutum ve klinik yaklaşımlarının değerlendirilmesi çalışmamızın amacıdır. Gereç ve Yöntem: Türkiye'deki çocuk diş hekimlerinin koruyucu tedavilere ilişkin bilgi, tutum ve klinik yaklaşımlarının değerlendirilmesine yönelik anket soruları online anket formu şeklinde hazırlanmıştır. Türkiye'deki uzmanlığını tamamlamış ya da uzmanlığı devam eden çocuk diş hekimlerine e mail yoluyla anket formu ulaştırılmıştır. Sorular Evet/Hayır ya da çoktan seçmeli olacak şekilde kapalı uçlu olarak hazırlanmıştır. Bulgular: Katılan 230 diş hekiminin %15,28'i erkek, %84,72'si kadınlardan oluşmaktadır. Katılımcıların %58,83'ü 23-30 yaş aralığında, %29,57'si 21-40 yaş aralığında, %10'u 41-50 yaş aralığında ve %2,61'i 51 ve 51 yaş üstüdür. Uzmanlık durumundan ise %52,4'ü doktora veya uzmanlık eğitimine devam etmekte, %47,6'sı doktora veya uzmanlık eğitimini bitirmiş bulunmaktadır. Katılımcılara yöneltilen 'Koruyucu tedaviler minimum aeresol oluşturması açısından pandemi döneminde öncelikli tercihiniz oldu mu?' sorusuna %81,86 oranında Evet yanıtı alınmıştır. Katılımcılara yöneltilen 'Koruyucu tedaviler hakkında kendinizi yeterli buluyor ve güncel bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz?' sorusuna %74,78 oranında evet yanıtı alınmıştır. Sonuç: Araştırma bulgularına göre, Türk çocuk diş hekimlerinin koruyucu tedavilere bakışının değiştirilmesi ve klinik pratiklerinde yaygınlaştırılması için bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına ve eksik noktaların tespit edilerek bu konularda çeşitli eğitim ve seminerler düzenlenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The main target in preventive dentistry; individual awareness and increasing the level of knowledge in society. The aim of our study is to evaluate the knowledge, attitude and clinical approaches of pediatric dentists regarding preventive and preventive treatments. Materials and Methods: Questionnaire questions for the evaluation of the knowledge, attitudes and clinical approaches of pediatric dentists in Turkey regarding preventive treatments were prepared in the form of an online questionnaire. A questionnaire form was sent to pediatric dentists who completed or continued their expertise in Turkey via e-mail. The questions are closed-ended as Yes/No or multiple choice. Results: Of the 230 participating dentists, 15.28% were male and 84.72% were female. 58.83% of the participants are in the 23-30 age range, 29.57% are in the 21-40 age range, 10% are in the 41-50 age range, and 2.61% are 51 and over 51 years old. Of the specialization status, 52.4% continue their doctorate or specialization education, 47.6% have completed their doctorate or specialization education. 81.86% of the participants were answered Yes to the question,“Did you have a primary choice during the pandemic period in terms of preventive treatments to create minimum aerosol?”74.78% answered yes to the question“Do you find yourself competent about preventive treatments and have up-to-date information?”. Conclusion: According to the research findings, there is a need for more research on this subject and to organize various trainings and seminars on these issues in order to change the perspective of Turkish pediatric dentists on preventive treatments and to make them widespread in their clinical practices.