Çocuk diş hekimliğinde kullanılan farklı restoratif materyallerin rat sub-kutan dokuda meydana getirdiği histopatolojik reaksiyonların karşılaştırılması
Comparison of histopathological reaction of rat SUB-cutaneous tissue to different restorative materials in pediatric dentistry
- Tez No: 769366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ACTIVA, Biyoaktif Cam, Histopatoloji, Rat Çalışması, ACTIVA, Bioactive glass, Histopathology, Rat study
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Restoratif tedavi sırasında kullanılan dolgu materyallerine yeni teknolojilerle birlikte yeni ürünler eklenmektedir. Son zamanlarda biyoaktif camlar, reçine esaslı restoratif kompozitlere dolgu maddesi olarak başarıyla dahil edilmiş ve restorative materyaller skalasına yeni ürünler eklenmiştir. Bu çalışmanın amacı: süt dişi restoratif tedavisinde ilk tercih olarak kendini kanıtlamış Dyract eXtra (Dentsply-Sirona, Germany) kompomer rezin ve EQUIA Forte (GC, Tokyo, Japan) cam iyonomer gibi restoratif materyellerin karşısında biyoaktif kompozit olarak tanıtılan ACTIVA Kids BioACTIVE Restorative (Pulpdent, Watertown, MA, USA)'in rat sub-kutan dokusunda biyouyumluluk, vasküler yanıt ve inflamatuar değişiklikler açısından histolojik açıdan değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın in-vivo kısmı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hayvan Deneyleri Laboratuvarında 21 adet Wistar cinsi rat sırt dokusuna materyallerin implante edilmesi şeklinde uygulanmıştır. Dyract eXtra, EQUIA Forte ve ACTIİVA Kids uygulama talimatlarına göre hazırlanmış ve 1,3 mm çapında ve 5 mm uzunluğunda tüplere manuel olarak kondense edilerek yer yerleştirilmiştir. Her bir hayvanın sırt bölgesi 4 eşit parçaya ayrılacak şekilde boyanmış ve her bölgeye tüpün yerleştirileceği bir insizyon yapılmıştır ve sonrasında 3-0 dikişle kapatılmıştır.7., 30. ve 60. günde ratlar sakrifiye edilmiş ve numuneler alınarak histolojik incelemeleri yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada istatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapılmıştır. Sonuçların anlamlılık oranı %5 olarak kullanılmıştır. Değerlendirmeler sonucu ACTIVA Kids materyalinin Dyract eXtra ve EQUIA Forte ile benzer histolojik etkilere neden olduğu görülmüştür. Sonuç: Henüz yeni bir materyal olan ACTIVA Kids materyalinin biyolojik ve klinik olarak başarılı bir materyal olma yolunda olduğu düşünülmektedir. Ancak materyalin karşılaştırılmalı çalışmaları yaygın olmayıp daha fazla yeni çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Along with new technologies, new products are added to the filling materials used during restorative treatment. Recently, bioactive glasses have been successfully incorporated into resin-based restorative composites as fillers and new products have been added to the class of restorative materials. The aim of this study is the evaluation of Dyract eXtra (Dentsply-Sirona, Germany) compomer resin, which has proven itself as the first choice in primary tooth restorative treatment and ACTIVA Kids BioACTIVE Restorative (Pulpdent, Watertown, MA, USA) which is introduced as a bioactive composite against restorative materials and glass ionomer EQUIA Forte (GC, Tokyo, Japan) histologically in terms of biocompatibility, vascular response and infalammatory changes in rat subcutaneous tissues. Materials Methods: The in-vivo part of our study was applied in the Hamidiye Animal Experiments Laboratory of the University of Health Sciences which including the form of implanting materials on the back tissue of 21 Wistar rats Dyract eXtra was prepared according to the EQUIA Forte and ACTIVA Kids BioACTIVE Restorative aplication instructions and was manually condensed into tubes with a diameter of 1.3 mm and a length of 5 mm The dorsal region of each animal was painted to be divided into 4 equal parts and an incision was made in which the tube would be placed in each region and then closed with 3-0 sutures. On the 7th, 30th and 60th days, the rats were sacrificed and samples were taken and histological examinations were performed. Results: In this study, statistical analyzes were performed with NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) package program. The significance rate of the results was used as 5%. As a result of the evaluations, it was seen that ACTIVA Kids BioACTIVE Restorative material caused similar histological effects with Dyract eXtra and EQUIA Forte. Conclusion: It is thought that ACTIVA Kids BioACTIVE Restorative material, which is a new material, is on the way to become a biologically and clinically successful material. However, comparative studies of the material are not common and new studies are needed.