Farklı elektronik diş fırçalarının çocuk diş hekimliğinde kullanılan rezin bazlı restoratif materyallerin yüzey özelliklerine etkilerinin incelenmesi
The effect of different electronic toothbrushes on the surface properties of resin- based restorative materials used in pediatric dentistry
- Tez No: 984414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM BAĞ BAYTAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Diş Fırçası, Kompozit Rezin, Yüzey Pürüzlülüğü, Composite Resin, Electronic Toothbrush, Surface Roughness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kompomer Dyract XP ve mikrohibrit kompozit Filtek Z250'nin pH döngüsü sonrasında farklı mekanizmalara sahip diş fırçaları ile fırçalanmasını takiben yüzey pürüzlülüğü değişimlerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Filtek Z250 ve Dyract XP'den 8 mm çapında ve 2 mm kalınlığında toplam 96 disk örnek hazırlanmıştır (n=8). Örnekler, distile suda bekletilen kontrol grupları ve 10 gün süreyle pH döngüsüne tabi tutulan deney gruplarına ayrılmıştır. Fırçalama işlemleri, 2 N yük altında çalışan fırçalama simülatörü ve özel tasarlanmış mekanik düzenek kullanılarak gerçekleştirilmiş ve bir yıllık fırçalama süresi simüle edilmiştir. Oral-B Stage manuel, Oral-B Vitality Kids ve Oral-B iO 7 elektronik diş fırçaları ile 1:2 oranında seyreltilmiş çocuk diş macunu kullanılmıştır. Yüzey pürüzlülüğü (Ra) ölçümleri profilometre ile başlangıçta, pH döngüsü sonrasında ve fırçalama sonrasında yapılmıştır. Seçilen örneklerde SEM ve EDS analizleri uygulanmıştır. Veriler GLM ve Tukey testi ile değerlendirilmiştir (p<0,05). Bulgular: Başlangıçta kompomerin Ra değeri, kompozite göre anlamlı derecede daha yüksektir (p<0,001). pH döngüsü her iki materyalde de Ra değerini artırmış, bu artış kompomer grubunda daha belirgin olmuştur (ΔRa=0,025 μm; p<0,001). Fırçalama sonrasında fırça türleri arasında anlamlı fark saptanmıştır (p<0,001); iO en yüksek, Stage ise en düşük ΔRa değerlerini oluşturmuştur. En yüksek pürüzlülük artışı kompomer grubunda pH döngüsü sonrasında iO ile fırçalama yapıldığında (ΔRa=0,190 μm), en düşük artış ise kompozit grubunda distile su sonrası Stage ile fırçalamada gözlenmiştir (ΔRa=0,050 μm). Sonuç: pH döngüsü ve fırçalama işlemleri her iki materyalin yüzey pürüzlülüğünü artırmıştır. Kompomer materyal kompozite göre daha yüksek pürüzlülük göstermiş, elektronik diş fırçaları manuel fırçaya kıyasla daha belirgin pürüzlendirme etkisi oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the changes in surface roughness of the compomer Dyract XP and the microhybrid composite Filtek Z250 after pH cycling and subsequent brushing with toothbrushes employing different mechanisms of action. Materials and Methods: A total of 96 disc-shaped specimens (8 mm in diameter, 2 mm in thickness; n=8) were prepared from Filtek Z250 and Dyract XP. The specimens were divided into control groups stored in distilled water and experimental groups subjected to a 10-day pH cycling protocol. Brushing procedures were performed using a brushing simulator operating under a 2 N load along with a custom-designed mechanical setup, simulating one year of brushing. Oral-B Stage manual, Oral-B Vitality Kids, and Oral-B iO 7 electronic toothbrushes were used together with a children's toothpaste diluted at a ratio of 1:2. Surface roughness (Ra) measurements were obtained with a profilometer at baseline, after pH cycling and after brushing. Selected specimens were further examined using SEM and EDS analyses. Data were analyzed using GLM and Tukey tests (p<0.05). Results: At baseline, the compomer exhibited significantly higher Ra values than the composite (p<0.001). pH cycling increased the Ra values of both materials, with a more pronounced effect in the compomer group (ΔRa=0.025 μm; p<0.001). Following brushing, a significant difference was observed among toothbrush types (p<0.001); the iO produced the highest, whereas the Stage produced the lowest ΔRa values. The greatest increase in roughness was found in the compomer group after pH cycling followed by brushing with the iO (ΔRa=0.190 μm), while the lowest increase was recorded in the composite group stored in distilled water and brushed with the Stage (ΔRa=0.050 μm). Conclusion: pH cycling and brushing procedures increased the surface roughness of both restorative materials. The compomer demonstrated higher roughness values compared to the composite, and electronic toothbrushes caused a more pronounced roughening effect than the manual toothbrush.