Orta düzey yöneticilerin zihinselleştirme kapasiteleri ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between mentalization capacities and burnout levels of intermediate managers
- Tez No: 769371
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYRUZ USLUOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Zihinselleştirme, Tükenmişlik Sendromu, Orta Düzey Yönetici, Mentalization, Burnout Syndrome, Mid-Level Manager
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Toros Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma orta düzey yöneticilerin zihinselleştirme kapasiteleri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Zihinselleştirme; güdülenme (mentsM), ötekiler (mentsO), kendilik (mentsM) alt boyutları ile tükenmişlik sendromu ise; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kendini başarısız görme alt boyutlarıyla ilişkili olarak incelenmiştir. Verilerin toplanmasında Zihinselleştirme Ölçeği (Mentalization Scale-MENTS), Maslach Tükenmişlik Envanteri (MTE) ve araştırmacılar tarafından hazırlanan demografik bilgi formu kullanılmıştır. Veriler amaçlı örnekleme yöntemi toplanmıştır. Ölçeklerin uygunacağı katılımcılar kolay ulaşılabilir birimlerden seçilmiştir (Erkuş, 2013). Araştırma için uygun olduğu belirlenen katılımcılara ölçekler yüz yüze uygulanmıştır. Araştırmaya Mersin ve Ankara illeri'nin merkez ilçelerinde bulunan toplam 252 orta düzey yönetici katılmıştır. Katılımcıların 97'i kadın 155'i erkektir. Verileri analiz etmek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Zihinselleştirmenin alt boyutlarının, tükenmişliğin alt boyutlarını ne oranda yordadığını belirlemek için yapılan, çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre; kendilik, ötekiler ve güdülenmenin duygusal tükenmenin anlamlı yordayıcısı olduğu, ötekiler ve kendiliğin duyarsızlaşmanın anlamlı yordayıcısı olduğu ancak güdülenmenin duyarsızlaşmanın anlamlı bir yordayıcısı olmadığı ayrıca ötekilerin kişisel başarısızlığın anlamlı yordayıcısı olduğu ancak güdülenme ve kendiliğin kişisel başarısızlığın anlamlı bir yordayıcısı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Zihinselleştirme kapasitesi ve tükenmişlik arasındaki ilişkiler incelendiğinde; Güdülenme ile kendini başarısız görme arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ötekiler ile duyarsızlaşma arasında anlamlı ilişki bulunurken, ötekilerle kendini başarısız görme arasında orta düzeyde ilişki bulunmuştur. Kendilik ile duygusal tükenme arasında ki ilişki incelendiğinde orta düzeyde anlamlı ilişki bulunurken, kendilik ile duyarsızlaşma arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuçlar araştırmanın amacına uygun olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between middle managers' mentalizing capacities and their burnout levels. mentalization; burnout syndrome with motivation (mentsM), others (mentsO), self (mentsM) sub-dimensions; emotional exhaustion, depersonalization, and seeing oneself as unsuccessful sub-dimensions. The Mentalization Scale-MENTS, Maslach Burnout Inventory (VTE) and demographic information form prepared by the researchers were used to collect the data. Data were collected by purposive sampling method. Participants for whom the scales would be suitable were selected from easily accessible units (Erkuş, 2013). The scales were applied face to face to the participants who were determined to be suitable for the purpose of the study. A total of 252 mid-level managers in the central districts of Mersin and Ankara provinces participated in the research. 97 of the participants were female and 155 were male. Multiple regression analysis was used to analyze the data. According to the results of multiple regression analysis conducted to determine to what extent the sub-dimensions of mentalization predict the sub-dimensions of burnout; It has been concluded that self, others and motivation are significant predictors of emotional exhaustion, others and self are significant predictors of depersonalization, but motivation is not a significant predictor of depersonalization. When the relationships between mentalizing capacity and burnout are examined; A negative significant relationship was found between motivation and seeing oneself as unsuccessful. While there was a significant relationship between others and depersonalization, a moderate relationship was found between others and seeing oneself as unsuccessful. When the relationship between the self and emotional exhaustion was examined, a moderately significant relationship was found, while a significant relationship was found between the self and depersonalization. The results were discussed in accordance with the purpose of the research.