Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların serum kompleman düzeylerinin sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması
Comparison of serum complement levels of children with autism spectrum disorder and healty controls
  1. Tez No: 769372
  2. Yazar: MELTEM GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM BEHİCE ÖZTOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: otizm spektrum bozukluğu, C1q, MBL, L-Fikolin, hsCRP, kompleman sistemi, immun sistem, autism spectrum disorder, C1q, MBL, L-Ficolin, hsCRP, complement system, immune system
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kompleman sisteminin Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), etiyopatogenezindeki rolü ve otizm belirti şiddeti ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, kompleman sisteminin üç farklı yolağında yer alan ve OSB için bir biyobelirteç olma ihtimali yüksek olan C1q, C2, C3, C4, Mannoz Bağlayıcı Lektin (MBL) ve L-Fikolin proteinleri seçilmiş, bu parametrelerin serum düzeyleri incelenmiştir. Ayrıca sonuçları güçlendirmek amacıyla hsCRP'nin de serum düzeyleri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikte olan bu çalışmada, 24-72 ay aralığında, 'Otizm Spektrum Bozukluğu' olan 44 çocuk araştırma grubunu, benzer yaş ve cinsiyette 44 çocuk ise sağlıklı kontrol grubunu oluşturmuştur. Her iki gruba dahil edilen çocuklara ayrıntılı ruh sağlığı muayenesi yapılmış, gelişim düzeylerine uygun bir psikometrik test ile gelişimsel değerlendirmeleri yapılmıştır. OSB tanılı çocukların semptom şiddeti; Çocukluk Otizm Derecelendirme Ölçeği, Otizm Davranış Kontrol Listesi ve Tekrarlayıcı Davranışlar Ölçeği-Revize Form kullanılarak değerlendirilmiştir. Her iki gruptaki çocuklardan alınan venöz kan örneklerinden ELISA yöntemi kullanılarak C1q, C2, C3, C4, L-Fikolin, MBL ve hsCRP düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular: OSB tanılı çocukların serum C1q düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük ve serum MBL düzeyleri kontrol grubunda göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Serum C2, C3, C4, L-Fikolin ve hsCRP düzeyleri bakımından gruplar arasında fark saptanmamıştır. OSB total şiddeti ile C1q, C2, C3, C4, MBL ve L-Fikolin arasında bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Bulgularımız, immun yanıtta ve santral sinir sisteminde nörogenezis, sinaptik budamada önemli rolleri olan C1q ve MBL'nin erken kritik yaşlardaki bozukluklarının OSB'nin etiyopatogenezinde rol alabileceğini düşündürse de C2, C3, C4 ve L-Fikolin düzeyleri arasında gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Kompleman sistemi bozukluklularının OSB etiyolojisi ile ilişkisinin açıklanabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the role of the complement system in the etiopathogenesis of Autism Spectrum Disorder (ASD) and its relationship with autism symptom severity. For this purpose, C1q, C2, C3, C4, Mannose Binding Lectin (MBL) and L-Ficolin proteins, which are involved in three different pathways of the complement system and are likely to be biomarkers for ASD, were selected and serum levels of these parameters were analyzed. Serum levels of hsCRP were also analyzed to strengthen the results. Materials and Method: In this cross-sectional study, 44 children between the ages of 24-72 months with 'Autism Spectrum Disorder' constituted the research group and 44 children of similar age and gender constituted the healthy control group. Children included in both groups underwent a detailed mental health examination and developmental evaluations were made with a psychometric test appropriate to their developmental level. Symptom severity of children diagnosed with ASD was assessed using the Childhood Autism Rating Scale, Autism Behavior Checklist and Repetitive Behaviors Scale-Revised Form. C1q, C2, C3, C4, MBL, L, Ficolin and hsCRP levels were measured using ELISA method in venous blood samples obtained from children in both groups. Results: Serum C1q levels were significantly lower and serum MBL levels were significantly higher in children with ASD compared to the control group. No difference was found between the groups in terms of serum C2, C3, C4, L-Ficolin and hsCRP levels. No correlation was found between the total severity of ASD and C1q, C2, C3, C4, MBL and L-Ficolin. Conclusion: Although our findings suggest that early critical age disorders of C1q and MBL, which have important roles in immune response, neurogenesis and synaptic pruning in the central nervous system, may be involved in the etiopathogenesis of ASD, no significant difference was found between the groups in C2, C3, C4 and L-Ficolin levels. Further studies are needed to explain the relationship between complement system disorders and the etiology of ASD.