Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm sektöründe çalışan personelin beslenme durumlarının ve fiziksel aktivitelerin saptanması
- Tez No: 769557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA GÜNEBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Personel Beslenmesi, Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Durumu
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, Turizm sektöründe 5 yıldızlı bir otelde, görev yapan personelin, beslenme durumları, alışkanlıkları ve personele ait antropometrik ölçümleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini; 2018 yılı Nisan ve Mayıs ayları arasında Girne/KKTC'de, otelcilik sektöründe çalışan personel (n:134) oluşturmaktadır. Çalışma 18-65 yaş arası 134 otel personeli (76 erkek, 59 kadın ) üzerinde yürütülmüştür. Personelin aylık gelir düzeyi ile beslenmeye ayrılan pay arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p= 0,000). Personelin, cinsiyet ile alkol kullanma alışkanlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,001). Ayrıca yaş ile alkol kullanma alışkanlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,004). Kronik rahatsızlığı olan personelin özel diyet yapma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,001). Kronik rahatsızlığı olan personelin % 60'ı özel bir diyet yaptıkları görülmektedir. Personelin Günlük Ana Öğün Yeme durumuna bakıldığında; % 60,7'sinin 3 öğün, % 39,3'ünün ise 2 öğün yediği bulunmuştur. Personelin ana öğün ve ara öğün durumlarının karşılaştırılması yapıldığında ana öğün ile ara öğün yeme arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur ( p= 0,027). Yapılan korelasyon analizinde yaş ile BKİ değeri arasında pozitif yönde orta düzeyde r=0,314 (% 31) bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu durumda; Yaş ile Beden Kitle İndeksi (BKİ) değerleri arasında pozitif yönde bir ilişki vardır. Personelin günlük aldığı enerji ve harcadığı enerji arasındaki farkın anlamlılığı için yapılan analiz sonucunda alınan enerji ile harcanan enerji arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Alınan enerji 1.640,9 ortalamaya sahipken, harcanan enerji ortalaması ise 1.897 olarak gerçekleşmiştir. Buna göre; Alınan enerji ile harcanan enerji arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the anthropometric measurements of staff, nutritional status, habits and personnel of a 5 star hotel in the tourism sector. The research universe; It constitutes personnel (n: 134) working in the hospitality sector in Girne / KKTC between April and May 2018. The study was conducted on 134 hotel staff (76 males, 59 females) aged 18-65 years. A statistically significant relationship was found between the monthly income level of the staff and the share of feeding (p = 0,000). There was a significant relationship between the gender and alcohol use habits of the staff (p = 0.001). There was also a significant relationship between age and alcohol use habits (p = 0.004). A statistically significant relationship was found between the personnel with chronic illness and the special diet (p = 0.001). It is seen that 60% of the employees with chronic illness have a special diet. When you look at the daily eating habits of the staff; 60.7% of them had 3 meals, 39.3% had 2 meals. A statistically significant relationship was found between the main meal and the snack intake when the main meal and snack times of the staff were compared (p = 0.027). Correlation analysis showed that there was a mean r = 0.314 (31%) relationship between age and BMI value in the positive direction. In this case; There is a positive relationship between age and Body Mass Index (BMI) values. It has been found that there is a meaningful difference between the energy taken and the energy consumed as a result of the analysis made for the significance of the difference between the daily energy consumed and the energy consumed by the personnel. The average energy received was 1,640.9 and the average energy expenditure was 1,897. According to this; There is a meaningful relationship between energy received and energy consumed. Key Words; Staff Nutrition, Nutritional Habits, Nutritional Status