Turizm pazarlamasında iletişim teknolojisinin rolü ve KKTC'deki turizm sektöründe bir uygulama
The Role of information technology in tourism marketing and an empirical study in the tourism sector of the TRNC
- Tez No: 98766
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET HACIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim teknolojisi, turizm pazarlaması, internet, dağıtım kanalları, web, Information Technology, Central Reservation Systems, Global Distribution Systems, Marketing, Internet, Destination Marketing System
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
111. Türkçe özet Turizm ve iletişim teknolojisi yeni binyılın en büyük ve dinamik sektörlerinden birisidir. Bilgisayar ve haberleşme teknolojisindeki hızlı gelişim işletmeleri olduğu gibi toplumları da etkilemiş ve birçok değişimin yaşanmasına neden olmuştur. İletişim teknolojisinin ortaya çıkardığı en son yenilik olan internet, sanayiden hizmet sektörüne değin birçok alanda önemini hissettirmeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, turizm endüstrisinin iletişim teknolojisindeki son gelişmelerden günümüzde nasıl yararlanıldığı konusunda ayrıntılı bir değerlendirme yaparak, söz konusu gelişmelerin turizm endüstrisi ve turizm pazarlaması üzerinde gelecekte ortaya çıkaracağı olası etkileri tesbh etmektir. Bu çalışma özellikle yeterli Türkçe kaynak olmamasından dolayı iletişim teknolojisi ve internet üzerinden turistik mal ve hizmet pazarlaması konusunda bilgi bulmakta zorlanan akademisyen ve sektör çalışanlarına önemli katkılarda bulunabilecektir. Çalışmada öncelikle bilginin turizm endüstrisi için önemi vurgulanmış ve turizm dağıtım kanallarının yapısı incelenmiştir. Daha sonra iletişim teknolojisinin farklı işletmeler tarafından ne şekilde kullanıldığı ve ne tür etkileşimler meydana geldiği üzerinde durulmuştur. Internet üzerinden pazarlama ile geleneksel pazarlama yaklaşımı arasındaki farklar ortaya konulmuş ve elektronik turizm ticaretinde başarılı olabilmek için takip edilmesi gereken unsurlar birçok başarılı sanal şirketlerden örnekler verilerek vurgulanmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında ise yıllardır Türkiye Cumhuriyeti' nden başka hiçbir ülke tarafından tanınmayan ve bugünlerde hem siyasi hem de ekonomik sıkıntılar yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti konaklama sektörünün internetten ne şekilde faydalandığı tesbit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm endüstrisinin en önemli İki kolu olan konaklama ve havayolu işletmeleri web sitelerinin içerikleri belirli kriterlere göre değerlendirilmiş ve çeşitli öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
IV. Abstract Tourism and information technology take the lead in being one of the biggest and most dynamic sectors of the millennium. The speed of development in computers and communication technology has not only effected various businesses but has also had an impact on societies resulting in a great number of changes. The internet, being among the latest in communication technology has proven its importance in many fields of work from the manufacturing industry to the service industry. This thesis aims to evaluate in detail the use of the new innovations in information technology in the tourism industry and also aims to identify the possible future effects of these innovations on the tourism industry and tourism marketing. The thesis will especially be a significant contribution to the studies of academicians and the workers of the sector who are having difficulties in making use of information technology or finding information on the internet on areas of marketing of touristic goods and services as resources in Turkish are very limited. In the thesis information is emphasized as having a significant role in the tourism industry and the structure of the tourism delivery channels are examined. The study also looks into how various businesses make use of communication technology and the kinds of interactions that result from this usage. It puts forward the differences between marketing through the internet and the traditional marketing approach and with reference to successful model companies it stresses the importance of following certain principles if electronic tourism trade is to succeed. Despite the fact that The Turkish Republic of North Cyprus is a country which is recognized only by the Republic of Turkey and is in these days going through political and aconomic hardships, the thesis concludes by showing how the hospitality sector of this country has made use of the internet. In addition to all this the two most important tourism sector branches of hospitality and airlines' web sites have been examined for content and evaluated to specific criteria and various suggestions have been put forward.