Evlenmemiş bireylerde evlilik kaygısı düzeyinin belirlenmesi, ruhsal hastalık riski ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin araştırılması
Determining the level of marriage anxiety in unmarried individuals, investigation of its relationship with the risk of mental illness and quality of life
  1. Tez No: 769649
  2. Yazar: MAHMUT AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN TOPAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Psikiyatri, Psikoloji, Family Medicine, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik kaygısı, ruhsal hastalık riski, yaşam kalitesi, Unmarried individuals, marital anxiety, mental illness, quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Evlenmemiş Bireylerde Evlilik Kaygısı Düzeyinin Belirlenmesi, Ruhsal Hastalık Riski ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisinin Araştırılması Amaç: Evlilik; geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan, iki bireyin kalıcı bir birliktelik için anlaşarak oluşturdukları, bireylerin birbirine karşı sorumluluk üstlendikleri evrensel bir olgudur. Günümüzde sosyokültürel yaşamdaki değişimler bireylerin evliliğe bakış açısını değiştirmektedir. Boşanma oranlarındaki artış başta olmak üzere birçok sebep kişilerde evlilik kaygısı oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durumun, bireylerin ruhsal hastalık riski ve yaşam kalitesiyle ilişki olabileceği düşünüyoruz. Çalışmamız neticesinde bu konu hakkında daha fazla fikir sahibi olmayı umuyoruz. Araştırmamızın amacı ortalama evlenme yaşının üzerinde olan evlenmemiş bireylerde evlilik kaygı düzeylerinin belirlenmesi, ruhsal hastalık riski ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Bu araştırma kesitsel tipte olup, 01 Temmuz-30 Eylül 2022 tarihleri arasında Adana ili Kışla Köprülü Aile Sağlığı Merkezi ve Belediye Evleri 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde evlenmemiş 240 bireyle yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmamızda yapılandırılmış anket formu ile sosyodemografik veriler, özgeçmiş ve kişisel yaşam ile ilgili tanımlayıcı veriler; sigara içenlerde Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, evlilik kaygı düzeyinin belirlenmesi için Evlilik Kaygısı Ölçeği, ruhsal hastalık riskini değerlendirmek için Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ve WHOQOL BREF-TR Yaşam Kalitesi ölçeği kullanıldı. Veriler, uygun istatistik programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda yaş ortalaması 30,3±5,9 yıl olarak bulunmuş olup, en küçük 25 ve en büyük 49 yıl idi. Katılımcıların 74'ü (%30,8) erkeklerden, 166'si (% 69,2) kadınlardan oluşmaktaydı Katılımcıların Evlilik Kaygısı Ölçeği (EKÖ) puanları ortalaması 13,0±8,9 olarak bulundu. Katılımcıların WHOQOL-BREF (TR) yaşam kalitesi ölçeği bedensel sağlık boyutu ortalama puanı 71,6±16,4, ruhsal sağlık boyutu ortalama puanı 63,7±16,5, sosyal ilişkiler boyutu ortalama puanı 62,0±20,1, çevre boyutu ortalama puanı 64,3±14,4 idi. Katılımcıların Hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (HAD) puanları incelendiğinde anksiyete puanı ortalaması 7,4±3,6 ve depresyon puanı ortalaması 6,0±3,5 idi. Katılımcıların HAD puanlarına göre viii anksiyete risk sınıflaması yapıldığında; 196'sının (%81,7)“risk yok”, 44'ünün (%18,3)“risk var”şeklindeydi. Katılımcıların HAD puanlarına göre depresyon risk sınıflaması yapıldığında ise; 169'unun (%70,4)“risk yok”, 71'inin (%29,6)“risk var”şeklindeydi. Anksiyete riski olmayanların EKÖ puanları 12,0±8,5 iken, anksiyete riski olanlarda 17,1±9,9 olarak bulundu ve anksiyete riski olmayanlarda evlilik kaygısı diğerlerine göre anlamlı düzeyde daha düşük saptandı. Depresyon riski olmayanlarda EKÖ puanları 11,8±8,2 iken, depresyon riski olanlara 15,7±10,0 olarak bulundu ve depresyon riski olmayanlarda evlilik kaygısı diğerlerine göre anlamlı düzeyde daha düşük saptandı. Sonuç: Evlilik kaygısının; ileri yaşta, eğitim düzeyi yükseldikçe, anksiyete ve/veya depresyon riski olanlarda, ciddi romantik ilişkisi olmayanlarda, babanın kaybında, kardeş sayısı arttığında ve sigara kullananlarda arttığı görüldü. Kadınlarda, öğrenci ve çalışmayanlarda, babanın kaybında ise anksiyete ve/veya depresyon puanları daha fazlaydı. Kadınlarda, kardeşi boşanmış olanlarda, ciddi romantik ilişkisi olmayanlarda, öğrenci ve bir işte çalışmayanlarda yaşam kalitesinin bazı alt boyutlarının puanları daha düşüktü. Bu bireylerin evlilik kaygısını, hastalık durumunu ve yaşam kalitesini etkileyen faktörler ortaya konulabilirse bireylerin yaşamlarına pozitif yönde katkı sağlanabilir. Bu bakımdan, evlenmemiş bireylere yönelik etkili iletişim teknikleri, evlilik beklentisi, evliliğin anlamı gibi konularda tedavi, eğitim ve danışmanlık hizmeti verilebilir.
Özet (Çeviri)
Determining the Level of Marriage Anxiety in Unmarried Individuals, Investigation of Its Relationship with the Risk of Mental Illness and Quality of Life Aim: Marriage; It is a universal phenomenon that is as old as the history of humanity, formed by two individuals by agreeing for a permanent union, and in which individuals take responsibility for each other. Today, changes in socio-cultural life change the perspective of individuals on marriage. Many reasons, especially the increase in divorce rates, cause marriage anxiety in people. We think that this may be related to the risk of mental illness and quality of life of individuals. We hope to have more ideas on this subject as a result of our study. The aim of our study is to determine the marital anxiety levels of unmarried individuals above the average age at marriage and to investigate its relationship with the risk of mental illness and quality of life. Materials and methods: This research is cross-sectional and was conducted by face-to-face interview method with 240 unmarried individuals in Adana province Kışla Köprülü Family Health Center and Belediye Evleri Family Health Center No. 1 between 01 July and 30 September 2022. In our research, with the structured questionnaire form, sociodemographic data, background and descriptive data about personal life; The Fagerström Test for Nicotine Dependence was used in smokers, the Marriage Anxiety Scale was used to determine the level of marital anxiety, the Hospital Anxiety and Depression Scale and the WHOQOL BREF-TR Quality of Life scale were used to assess the risk of mental illness. Data were analyzed using the appropriate statistical program. Results: In our study, the mean age was 30.3±5.9 years, with the youngest being 25 and the oldest 49 years. Of the participants, 74 (30.8%) were men, and 166 (69.2%) were women. Participants' WHOQOL-BREF (TR) quality of life scale physical health dimension average score is 71.6±16.4, mental health dimension average score is 63.7±16.5, social relations dimension average score is 62.0±20.1, environment dimension mean score was 64.3±14.4. When the hospital anxiety and depression scale (HAD) scores of the participants were examined, the mean anxiety x score was 7.4±3.6 and the mean depression score was 6.0±3.5. When anxiety risk classification is made according to the HAD scores of the participants; 196 (81.7%) were“no risk”, 44 (18.3%)“has risk”. When the depression risk classification is made according to the HAD scores of the participants; 169 (70.4%) had“no risk”, 71 (29.6%) had“risk”. While the ECE scores of those without anxiety risk were 12.0±8.5, those with anxiety risk were 17.1±9. .9, and marriage anxiety was found to be significantly lower in those who did not have an anxiety risk. While the ICS scores were 11.8±8.2 in those without depression risk, it was 15.7±10.0 in those with depression risk, and marriage anxiety was found to be significantly lower in those without depression risk. Conclusion: Marriage anxiety; It was observed that it increased in advanced age, as the education level increased, in those with anxiety and/or depression risk, in those who did not have a serious romantic relationship, in the loss of a father, as the number of siblings increased and in those who smoked. Anxiety and/or depression scores were higher in females, students and non-workers, and the loss of a father. The scores of some sub-dimensions of quality of life were lower in women, those with a divorced sibling, those who did not have a serious romantic relationship, and those who were students and unemployed. If the factors affecting the marital anxiety, disease status and quality of life of these individuals can be revealed, a positive contribution can be made to the lives of the individuals. In this respect, treatment, education and counseling services can be provided for unmarried individuals on issues such as effective communication techniques, marriage expectation, and the meaning of marriage.