Marka iletişimi açısından yeni bir kanal olarak metaverse
Metaverse as a new channel in terms of brand communication
  1. Tez No: 769674
  2. Yazar: MERİÇ GÖNÜLAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka İletişimi, Metaverse, Roblox
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yaşanan ekonomik ve teknolojik değişiklikler doğrultusunda tüketicilerin talepleri, ihtiyaçları ve satın alma davranışları da değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlik içerisinde firmaların, hem bilinirliklerini, hem de pazar paylarını arttırmak için dinamik stratejilere sahip olmaları gerekmektedir. Bu stratejilerin en önemlilerinden biri ise marka iletişimine yönelik oluşturulan stratejidir. Doğru ve dinamik olarak kurgulanan marka iletişim stratejileri, markanın, teknolojik gelişmeler ile birlikte değişen müşteri algısını ve alışkanlıklarını iyi analiz edip, doğru yatırımlar yapmasıyla birlikte başarılı olmaktadırlar. Bu bağlamda yaşanan gelişmeler ile birlikte yeni iletişim kanalları ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en yeni ve popülerleşmekte olan kanalın ise Metaverse platformları olduğunu söylemek mümkündür. Öte yandan Dünya üzerindeki milyonlarca insanın anlamını bile bilmediği“Metaverse”kavramının ve bu kavram ile birlikte Metaverse platformlarının oldukça önemli markalar tarafından marka iletişim stratelerine hızlı bir şekilde dahil ediliyor olması da“Metaverse”kavramının marka iletişimi açısından gelecekte daha da büyük öneme sahip olacağını göstermektedir. Bu bağlamda günümüzde markaların gelişen teknolojiyi takip etmeleri ve marka iletişiminde yeni bir kanal olarak metaverse platformlarını iyi analiz etmeleri ve marka iletişimine yönelik yatırım planlarını yapmaya başlamaları, markaların geleceği açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma; metaverse platformlarının marka iletişimi boyutunun tarihsel ve sosyolojik bir değerlendirmesini yapmayı ve öne çıkan metaverse platformlarının marka iletişimi açısından metinsel analizini yapmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle marka ve marka iletişimi kavramları hakkında bilgi verilmekte ardından marka iletişimin geleneksel kanalları ve yeni kanalları tartışılmaktadır. Çalışmanın sonraki bölümünde ise metaverse kavramının tarihsel gelişimi irdelenerek öne çıkan metaverse platformları olan; Roblox, Decentraland, The Sandbox ve Epic Games platformları marka iletişimi açısından değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In line with the economic and technological changes experienced, the demands, needs and purchasing behaviors of consumers also vary. In this variability, companies need to have dynamic strategies to increase both their awareness and their market share.One of the most important of these strategies is the strategy created for brand communication. Brand communication strategies that are created correctly and dynamically are successful when the brand analyzes customer perception and habits that change with technological developments well and makes the right investments. With the developments in this context, new communication channels are emerging. Of these, it is possible to say that the most recent and popular channel is the Metaverse platforms. On the other hand, millions of people around the world do not know the meaning of the concept of“Metaverse”. Despite this, Metaverse platforms are quickly included in brand communication strategies by quite important brands. This shows that the concept of“Metaverse”will be of even greater importance in the future in terms of brand communication. In this context, it is important for brands to follow the developing technology today and to analyze the Metaverse platforms well as to make investment plans for brand communication as a new channel in brand communication and to start making investment plans for the future of brands. This study; It aims to make a historical and sociological evaluation of the brand communication dimension of metaverse platforms and to make a textual analysis of prominent metaverse platforms in terms of brand communication. For this purpose, firstly, information is given about the concepts of brand and brand communication, and then traditional and new channels of brand communication are discussed. In the next part of the study, the historical development of the concept of metaverse is examined and the prominent metaverse platforms; Roblox, Decentraland, The Sandbox and Epic Games platforms are evaluated in terms of brand communication.