Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki tıpta uzmanlık öğrencilerinin branş farklılıkları ile iyi oluş profilleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 769752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Perma Ölçeği, İyi Oluş, Tıpta uzmanlık öğrencisi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Tıpta farklı uzmanlık branşlarındaki hekimlerin uzmanlık branşlarının İyi Oluş profilleri üzerindeki olası etkisini ortaya koymayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamız gözlemsel, tanımlayıcı, kesitsel bir çalışmadır. Çalışma 01.07.2021-01.09.2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tıpta uzmanlık öğrencisi olarak eğitim alan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 153 katılımcı ile yapıldı. Katılımcılara benzer çalışmalar incelenerek hazırlanan sosyodemografik veri formu ve PERMA Ölçeği yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular: Tıpta uzmanlık öğrencilerinin branş farklılığı ile İyi Oluş profilleri arasında anlamlı derecede bir farklılık görülmedi. Ancak erkekler, kadınlara göre İyi Oluş'un anlam, başarı ve bağlanma alt boyutlarında anlamlı derecede daha iyi bir profile sahipti. Ekonomik durum algısı orta-yüksek olan kişilerin, olumlu duygular, olumlu ilişkiler ve sağlık alt boyutlarındaki profilleri, ekonomik durum algısı düşük olanlara göre anlamlı derecede daha iyiydi. Ebeveyn kaybı olmayan kişilerin olumlu ilişkiler alt ölçek medyan değerleri, ebeveyn kaybı olan kişilere göre daha yüksek olduğu görüldü. Kronik hastalığı olmayan kişilerin, kronik hastalığı olan kişilere göre olumlu ilişkiler, sağlık ve olumsuz duygular alt ölçek medyan değerleri anlamlı düzeyde yüksek görülürken düzenli egzersiz yapan kişilerin PERMA genel skoru ve PERMA'nın tüm alt boyutlarındaki puanı düzenli egzersiz yapmayan kişilere göre anlamlı derecede daha yüksek izlendi. Uzmanlık eğitiminden memnuniyet düzeyi orta-yüksek olan vakaların PERMA'nın tüm alt boyutlarındaki profilleri, uzmanlık eğitiminden memnuniyeti düşük olan vakalara göre anlamlı derecede daha iyiydi. Sonuç: Tıpta branş farklılığı ile iyi oluş profilleri arasında anlamlı düzeyde bir farklılık saptanmadı ancak düzenli egzersiz yapan tıpta uzmanlık öğrencileri ile uzmanlık eğitiminden memnuniyeti orta-yüksek olan tıpta uzmanlık öğrencilerinin PERMA'nın tüm alt boyutlarında daha iyi bir profile sahip olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to reveal whether the specialties of physicians from different specialties in medicine have an effect on their Well-Being profiles. Method: Our research is an observational, descriptive and cross-sectional study. 153 participants who worked as a medical residency student at Health Sciences University Istanbul Bağcılar Training and Research Hospital and met the inclusion criteria were included in the study. The study was carried out between 01.07.2021 and 01.09.2021. The sociodemographic data form which is prepared by examining similar studies and the PERMA Scale were applied to the participants by face-to-face interview technique. Results: There was no significant difference between branch differences of medical residency students and Well-Being profiles. However, men had a significantly better profile than women in the meaning, accomplishment, and engagement sub-dimensions of Well-Being. People with moderate-high perception of economic status had significantly better profiles in the sub-dimensions of positive emotions, positive relationships, and health than those with low perception of economic status. It was seen that the positive relationships subscale median values of people without parental loss were higher than those of people with parental loss. While the median values of positive relationships, health, and negative emotions subscales were found to be significantly higher in people without chronic disease compared to people with chronic disease, the PERMA general score and the scores of all sub-dimensions of PERMA were found to be significantly higher in people who exercise regularly compared to people who do not exercise regularly. Cases with moderate-to-high satisfaction with residency training had significantly better profiles in all sub-dimensions of PERMA Scale than cases with low satisfaction with residency training. Conclusion: There was no significant difference between branch differences and well-being profiles, but it was seen that medical residents who exercise regularly and have moderately-high satisfaction level with their residency training had a better profile in all sub-dimensions of PERMA. Key words: PERMA Scale, Well-Being profile, Medical residency student