Multipl sklerozlu bireylerde telerehabilitasyon tabanlı motor imgeleme eğitiminin ağrı ve ilişkili faktörler üzerine etkisi
Effect of telerehabilitation-based motor imaging training on pain and related factors in people with multiple sclerosis
- Tez No: 769762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, kronik ağrı, telerehabilitasyon, motor imgeleme eğitimi, Multiple sclerosis, chronic pain, telerehabilitation, motor imagery training
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Telerehabilitasyon tabanlı dereceli motor imgeleme (DMİ) eğitiminin, multipl sklerozlu (MS) bireylerde ağrı ve ağrı ile ilişkili olduğu bilinen psikososyal değişkenler üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Randomize kontrollü değerlendirici kör araştırmaya kronik ağrısı olan 32 MS'li bireyler dâhil edildi. Katılımcılar, tedavi ve kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Kontrol grubundaki katılımcılar, rutin MS tedavilerine devam ederken, tedavi grubundaki katılımcılar 8 hafta boyunca telerehabilitasyon tabanlı DMİ eğitimi aldı. Değerlendirmeler başlangıçta, 8. ve 12. haftalarda yapıldı. Sonuç ölçütleri ağrı, motor imgeleme becerisi, bilişsel fonksiyonlar, yorgunluk, yaşam kalitesi, uyku kalitesi, gündüz uykululuğu, depresyon ve anksiyete seviyeleriydi. Bulgular: Tedavi sonrası değerlendirmelerinde başlangıç değerlendirmesine kıyasla tedavi grubunda son iki ve yedi gün içindeki genel ağrı şiddetlerinde, son yedi gün içinde dirsek bölgesi hariç bölgelere göre ağrı şiddetlerinde, yorgunluk ve depresyon düzeylerinde anlamlı azalma görülürken, motor imgeleme yeteneği, yaşam kalitesi ve bilişsel fonksiyonların işlemleme hızı ve görsel bellek skorlarında artma saptandı (p0,05). Sonuçlar: Araştırmamız, DMİ eğitiminin, kronik ağrılı MS'li bireylerin rutin tedavilerine eklenebilecek, ağrı ve ilişkili psikososyal değişkenler üzerinde etkili bir tedavi yöntemi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effect of telerehabilitation-based graded motor imagery (GMI) training on pain and psychosocial variables known to be associated with pain in people with multiple sclerosis (pwMS). Methods: Thirty-two pwMS with chronic pain were included in this randomized controlled assessor-blind trial. Participants were allocated as intervention and control groups. While the the control group continued their routine MS treatments, intervention group received GMI training for a total of 8 weeks, the first 2 weeks being implicit and the last 6 weeks explicit. Assessments were made at baseline, at weeks 8 and 12. Outcome measures were pain, motor imagery ability, fatigue, quality of life, sleep quality, daytime sleepiness, cognitive functions, depression and anxiety scores. Results: In the intervention group compared to the control group, there was a significant decrease in the general pain intensity in the last two and seven days, in the pain severity in the last seven days compared to the regions except the elbow region, and in the fatigue and depression scores; motor imagery ability, quality of life, processing speed of cognitive functions and visual memory scores were increased (p0.05). Conclusion: Our study shows that the GMI training might be an effective treatment method on pain and related factors that can be added to the routine treatment in pwMS with chronic pain.