Farklı kültürlerdeki okul öncesi dönemde bilişimteknolojileri destekli eğitimlerin çocukların dilgelişimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Analysis of effects of information technologysupported education on the language development ofchildren in preschool period in different cultures
- Tez No: 769833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ERBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, bilişim teknolojileri, dil gelişimi, metaanaliz, meta-sentez, karma araştırma, Preschool education, ınformation technologies, language development, meta-analysis, meta-synthesis, mixed research
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bilişim teknolojileri, günümüzde okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar, örgün öğretimin tüm kademelerinde etkin olarak kullanılır olmuştur. Bilişim teknolojileriyle eğitimin bireylerin gelişim alanlarına olumlu etkisi olduğu düşüncesiyle, her geçen gün teknolojiyle eğitim konusunda yeni araştırmalar yapılmakta ve yeni yazılımlar tasarlanmaktadır. Farklı kültürlerdeki okul öncesi dönemde bilişim teknolojileri (BT) destekli eğitimlerin, çocukların dil gelişimleri üzerindeki etkisinin meta-analiz ve meta-sentez yöntemiyle ortaya konulmaya çalışıldığı bu araştırmada, literatürde daha önce konuyla ilgili yapılmış olan nicel (deneysel) ve nitel (gözlem, görüşme) araştırmalar elde edilmiş ve toplam etki büyüklüğü elde edilmiştir. Araştırmanın meta-sentez boyutuna 15, metaanaliz kısmına ise 22 çalışmanın dâhil edilmesiyle sonuçlar ortaya konulmuştur. Meta-sentez boyutunda yapılan içerik analizi ve tematik yöntemle 6 tema ortaya çıkmış ve bu temalar, çalışmalardaki içeriklerle kapsamlı bir şekilde sunulmuştur. Meta-sentez sonuçlarına göre öğretmenler, veliler ve okul idaresi bilişim teknolojilerinin, okul öncesi çocuklarının dil gelişimi üzerine etkisi olduğu noktasında yüksek derecede olumlu fikir beyan etmişlerdir. Meta-analiz boyutunda ise CMA programından faydalanılarak çalışmaların toplam etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Ortaya çıkan sonuca göre farklı kültürdeki okul öncesi çocuklarının dil gelişimleri üzerinde bilişim teknolojileriyle eğitimin yüksek derecede olumlu etkisi söz konusudur (Hedges g = 1,16). Araştırmada bunun yanı sıra her iki boyutta da betimsel istatik sonuçları sunulmuş ve çalışmanın heterojenliği ve güvenirliği sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Information technologies are being used effectively in all stages of formal education, from pre-school education to university education. In contemplation of the positive effect on development fields of individuals thanks to information technologies, new researches are made on education with technology and new software are designed each passing day. In this study which tries to reveal the effect of information technology-supported (IT) education on pre-school period in different cultures through meta-analysis and meta-synthesis method, the previous the quantitative (experimental) and qualitative (observation, interview) researches were obtained and the total effect size was obtained. The results were revealed by including 15 studies in the meta-synthesis dimension of the study and 22 studies in the meta-analysis part. 6 themes emerged with the content analysis and thematic method made in meta-synthesis dimension and these themes were revealed in a comprehensive way with the contents of the studies. According to the results of meta-synthesis, teachers, parents and school administration expressed a highly positive opinion regarding the effect of information technologies on the language development of preschool children. In the meta-analysis dimension, the total effect size of the studies was calculated by using the CMA program. According to the result, education with information technologies has an important positive effect on the language development of preschool children in different cultures (Hedges g = 1,16). In addition to this, descriptive statistics in both dimensions were presented in the study, and the heterogeneity and reliability of the study were provided.