Kronik efüzyonlu otitis medialı çocuklardaki preoperatif ve postoperatif servikal vestibuler uyarılmıģ miyojenik potansiyel (CVEMP) değerlerinin karģılaģtırılması
Comparison of preoperative and postoperative cervical vestibular evoked myogenic potential (CVEMP) values ​​in children with otitis media with chronic effusion
  1. Tez No: 769908
  2. Yazar: ERKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR BUCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Chronic otitis media with effusion, servical vestibular evoked myogenic potential, vestibular fuction failure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu çalışmada kronik efüzyonlu otitis media nedeniyle ventilasyon tüpü takılan çocukların preop ve postop VEMP değerlerini karşılaştırmayı ve bu değerlerle kulak muayenesi ve işitmesi doğal olan sağlıklı çocukların VEMP değerlerini karşılaştırmayı amaçladık Hastalar ve yöntem: Bu çalışma Mayıs 2016 – Eylül 2016 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'de 40 hasta ve 40 sağlıklı çocuk arasında yapıldı. Hasta grup için; Bilateral Efüzyonlu Kronik Otitis Media nedeniyle medikal tedaviye cevap vermeyen ve bu nedenle bilateral ventilasyon tüpü takılan, 4-16 yaşındaki 40 çocuk seçildi. Hastaların 28i erkek, 12si bayan idi.Bu hastalara preoperatif ve postoperatif 1. ve 3. ay; kulak muayenesi, saf ses odyometri ya da yapamayanlara otoakustik emisyon testi ,timpanometri ve bu çalışmada temel kullanılacak cVEMP testi yapıldı.cVEMP testinde hastaların p13 ve n23 dalgalarının latansları ve amplitudleri yorumlandı. Sağlıklı grup içinse; polikliniğe başka nedenlerle başvuran, daha once hiçbir kulak hastalığı geçirmemiş, işitme kaybı ve baş dönmesi şikayetleri olmamış, bilateral kulak muayenesi doğal olan 4-16 yaşlarındaki 40 sağlıklı çocuk seçildi. Bu çocukların 21 bayan ,19 erkek hastaydı. Bu hastalara otoskopik muayene, işitme değerlendirmesi amacıyla yapabilenler için saf ses odyometri yapamayanlara OAE testi ve timpanometri testi yapıldı.Hepsine cVEMP testi uygulandı. cVEMP testinde hastaların p13 ve n23 dalgalarının latansları ve amplitudleri yorumlandı. Çalışma projesi Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu tarafından incelendi ve onaylandı. Ailelere gönüllü denek bilgilendirme ve onam formu imzalatıldı. 86 İstatistiksel analiz SPSS Windows yazılımı (Statistical Package for Social Sciences, version, version 20.0, SPSS Inc, Chicago, USA) ile yapıldı. Hasta gruptaki çocukların her iki kulağı ayrı ayrı analiz edildi. Analizde bağımlı gruplar için Student T testi kullanıldı (p0.05). Kontrol grubunun ortalama p13-n23 amplitüdü sağ kulakta 92.5±49.6 μV, sol kulakta 90.4±47.8 μV idi. Hasta grubun preoperatif ortalama p13-n23 amplitüdü sağ kulakta 60.2± 24.5 μV, sol kulakta 58±25 μV idi. Hasta grubun postoperatif 1. ay ortalama p13-n23 amplitudu sağ kulakta 72±34 μV, sol kulakta 68.4±33.7 μV idi. Hasta grubun postoperatif 3. ay ortalama p13-n23 amplitudu sağ kulakta 80.6±40.5 μV, sol kulakta 75.4±35.3 μV idi. Hasta grubun amplitudlerinin postoperatif istatistiksel olarak anlamlı derecede yükseldiği gözlendi (p0.05). Buna dayanarak tüp takılan çocuklardaki ortalama cVEMP değerlerin sağlıklı çocuklardaki değerlere yaklaştığı görüldü. Tüp takıldıktan sonraki 1. ay ve 3. ay bulgularına gore p13 ve n23 sürelerinde kısalma ve amplitüdlerinde belirgin artma gözlendi. Sonuç: Kronik Efüzyonlu Otitis Medialı hastalarda VEMP yanıtlarınının uzaması, orta kulaktaki disfonsiyonun vestibuler disfonksiyona yol açtığını göstermiştir. Tüp takılmasıyla beraber orta kulak fonsiyonlarının düzelmesiyle VEMP cevaplarının sağlıklı çocuklardaki değerlerine yaklaştığı gözlenmiştir. VEMP 88 cevaplarının normal değerlerine gelişiyle beraber hızlı bir düzelme olmuştur. Bu bilgiler doğrultusunda VEMP testinin EOM hastalarında iyileşmeyi gösterici bir test olarak takipte kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we aimed to compare preoperative and postoperative VEMP values of children who were applied ventilation tube for chronic otitis media with effusion and to compare these values and VEMP values of healthy chidren whose ear examination and hearing were normal. Patients and method: This study was conducted between May 2016- September 2016 in Afyon Kocatepe University Medical School Practice and Research Hospital among 40 patients and 40 healthy children. For the patient group; 40 children at the age of 4-16 who were applied bilateral ventilation tube for bilateral chronic otitis media with effusion because of not responding to medical treatment were chosen. 38 of patients were male, 12 of patients were female. These patients were performed ear examination, pure tone audiometry or otoacoustic emission who couldn't have performed pure tone audiometry, tympanometry and cVEMP test which was used as principal test for this study, preoperatively and postoperatively 1. and 3. month respectively. Latencies and amplitudes of p13 and n23 waves of patients were interpreted for cVEMP test. For the healthy group; 40 healthy children at the age of 4-16, who outpatiented to polyclinic because of other reasons, with no previous ear disease,hearing loss and vertigo and whose bilateral ear examination was normal were chosen. 19 of patients were male, 21 of patients were female. These patients were performed otoscopic examination and pure tone audiometry or otoacoustic emission who couldn't have performed pure tone audiometry, tympanometry for hearing evaluation.All patients were performed cVEMP test. Latencies and amplitudes of p13 and n23 waves of patients were interpreted for cVEMP test. 90 Study project was examined and approved by Dumlupınar University Medical School Ethics Committee. Volenteer subject inform and consent form was signed by families.Statistical analyze was performed with SPSS Windows software (Statistical Package for Social Sciences, version, version 20.0, SPSS Inc, Chicago , USA). Both ears of children in patient group were separately analyzed. Student T test for dependent groups was used for analyze (p0.05). Average p13-n23 amplitudes of control group were 92.5±49.6 μV for right ear and 90.4±47.8 μVfor left ear. Average preoperative p13-n23 amplitudes of patient group were 60.2±24.5 μV for right ear and 58±25 μV for left ear. Average postoperative 1st month p13-n23 amplitudes of patient group were 72±34 μV for right ear and 68.4±33.7 μV for left ear. Average postoperative 3rd month p13-n23 amplitudes of patient group were 80.6±40.5 μV for right ear and 75.4±35.3 μV for left ear. Statistically significant increase was seen in postoperative amplitudes of patient group (p0.05). On this basis it was determined that average VEMP values of children who were applied tube came close to values of healthy children. Decrease in p13 and n23 period and significant increase in amplitudes were seen up to 1st month and 3rd month datas following tube insertion. Conclusion: Increased VEMP responses in chronic otitis media with effusion patients have shown that dysfunction of middle ear caused vestibular dysfunction. It was observed that VEMP responses came near to values of healthy children with improvement of middle ear fuctions by applying tube. There was a rapid recovery as VEMP responses came to normal values.In line of these datas we think that VEMP test can be used to follow up COM with effusion patients as a test for showing improvement.