Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında çerezler
Cookies within the scope of the Personal Data Protection Law
  1. Tez No: 769910
  2. Yazar: MUHAMMED HARUN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çerezler, Kişisel Verilerin Korunması, Açık Rıza, Elektronik Haberleşme, Opt-in, Opt-out, Cookies, Personal Data Protection, Explicit Consent, Electronic Communications, Opt-in, Opt-out
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tezimizin başlığı,“Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Çerezler”dir. Bu çalışmada, çerezlerin (cookies) Türk hukukunda mevcut durumu üzerinde durulmuş ve gerektiğinde Türk kişisel verilerin korunması hukukuna öncü olan AB hukuku ile kıyaslama yapılmıştır. Çalışma toplamda üç bölümden oluşmakta olup ilk bölümde konu ile ilgili temel kavramlar açıklanmış, ikinci bölümde çerezler incelenmiş ve üçüncü bölümde çerez kullanımında hukuka aykırılık durumu analiz edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde temel kavramlar açıklanmıştır. Özellikle kişisel verilerin korunması hukukundaki çerezler bakımından önem arz eden kavramlar ele alınmış ve gerektiğinde bu kavramların AB hukukundaki doktrin ve yargı kararlarındaki yorumlarına da yer verilmiştir. Bu bölümde konu için ayrıntılı incelenmesi gereken kavramlar daha detaylıca incelenirken daha az önemli olan kavramlar yüzeysel olarak açıklanmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde doğrudan çerezler incelenmiştir. Çerezlerin hem teknik hem de hukuki boyutu ele alınmış ve çerezlerin farklı yönlerden sınıflandırılması yapılmıştır. Ayrıca çerez kullanımlarında uygulanacak hukuki düzenlemelere yer verilmiştir. Bu noktada, Türk kişisel verilerin korunması hukukuna yön veren AB hukukundaki ilgili yasal düzenlemeler de incelenmiştir. Ayrıca Türk hukukunda çerezler hakkında yayımlanan rehber de incelenmiştir. Son bölümde çerez kullanımlarında hukuka aykırılık ve başvuru yollarına yer verilmiştir. Çerez kullanımında hukuka aykırılığın hukuki niteliği incelenmiş ve hukuka aykırı çerez kullanımında zarar gören ilgili kişinin nerelere hangi taleplerle başvurabileceği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The title of our thesis is“Cookies under the Law on Protection of Personal Data”. In this study, the current situation of cookies in Turkish law is emphasized and when necessary, a comparison with EU law, which is a pioneer in Turkish personal data protection law, is made. The study consists of three sections in total, in the first section, the basic concepts related to the subject are explained, in the second section, cookies are examined and the unlawful use of cookies is analyzed in the last section. In the first section of the study, the basic concepts are explained. In particular, the concepts that are important in terms of cookies in the personal data protection law are discussed and, when necessary, the interpretations of these concepts in the doctrines and judicial decisions in EU law are also included. In this section, the concepts that need to be examined in detail for the subject are examined in more detail, while the less important concepts are explained superficially. In the second section of our study, cookies are examined directly. Both the technical and legal aspects of cookies are discussed and cookies are classified from different aspects. In addition, the relevant legislations to be applied in the use of cookies are included. At this point, the relevant legislation in EU law that guides Turkish personal data protection law is also examined. In addition, the guidebook published on cookies in Turkish law is also examined. In the last section, unlawfulness and remedies in the use of cookies are given. The legal nature of the unlawfulness in terms of the use of cookies is examined and it is discussed where and with which requests the person who has been harmed due to unlawful use of cookies could apply.