Fonksiyonel konstipasyonu olan bireylerde farklı fizyoterapi programlarının konstipasyon semptomları ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
Effects of different physiotherapy programs on constipation symptoms and quality of life in individuals with functional constipation
  1. Tez No: 769930
  2. Yazar: SEMİHA YENİŞEHİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKİM ÇITAK KARAKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gastroenteroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Elektrik stimülasyonu, Gastrointestinal hastalıklar, Konstipasyon, Manuel tedavi, Constipation, Electrical stimulation, Exercise, Gastrointestinal diseases, Manual therapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Prospektif, randomize, kontrollü ve tek kör tasarıma sahip bu çalışmada fonksiyonel konstipasyonu (FK) olan bireylerde farklı fizyoterapi programlarının konstipasyon semptomları ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini değerlendirmek amaçlandı. Bireyler kontrol, konnektif doku manipulasyonu (KDM), Enterferansiyel (EF) 0-100 Hz ve 100 Hz gruplarına randomize edildi. Kontrol grubuna sadece davranışsal tedavi ve egzersiz programı (DTEP), diğer gruplara ise bunlara ek olarak KDM, 0-100 Hz'lik veya 100 Hz'lik EF akım haftada üç gün ve dört hafta boyunca uygulandı.Tedavi öncesinde olguların fiziksel, sosyodemografik ve klinik özellikleri, bağırsak alışkanlıkları (Bağırsak Günlüğü), konstipasyon ciddiyeti (Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği), yaşam kalitesi (Konstipasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği) ve fiziksel aktivite düzeyleri (Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu) değerlendirildi. Bulgular dört grupta defekasyon frekansının arttığını ve süresinin kısaldığını gösterdi (p0.05). Tüm gruplarda yaşam kalitesinin iyileştiği (p0.05). Fiziksel aktivite düzeyi tüm dönemlerde gruplar arasında benzer bulundu (p>0.05). Çalışmanın sonuçları, etkisi incelenen dört fizyoterapi programının da FK semptom ve ciddiyetini azaltmada ve yaşam kalitesini iyileştirmede etkili olduğunu, KDM ve EF uygulamalarının FK'lı bireylerde bağırsak fonksiyonlarını iyileştirmede DTEP'ye ek katkı sağladığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
This prospective, randomized, controlled, single-blinded study aimed to evaluate the effects of different physiotherapy programs on constipation symptoms and quality of life (QoL) in individuals with functional constipation (FC). Subjects were randomized into control, connective tissue manipulation (CTM), interferential (IF) 0-100 Hz and IF 100 Hz groups. Behavioral treatment and exercise program (BTEP) was applied to the control group; and the other groups additionally received CTM, IF 0-100 Hz, or IF 100 Hz, three days a week for four weeks. Before the treatments, physical, sociodemographic, and clinical characteristics, bowel habits (Bowel Diary), constipation severity (Constipation Severity Instrument), quality of life (Patient Assessment of Constipation Quality of Life Questionnaire), and physical activity levels (International Physical Activity Questionnaire-Short Form) were evaluated. Defecation frequency increased and defecation duration decreased in four groups (p0.05). The QoL improved in all groups (p0.05). The findings showed that all investigated physiotherapy programs were effective in decreasing the FC symptom and severity along with improving the QoL; also CTM and IF applications provided additional contributions to the BTEP in the improvement of bowel functions among individuals with FC.