Ortaöğretim öğrencilerinin öz düzenleme ve boş zaman yönetimlerinin incelenmesi
Examination of self-regulation and release time management of secondary students
- Tez No: 769951
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş zaman yönetimi, Öz düzenleme, Ortaöğretim, Leisure Management, Self-Regulation, Secondary Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma ile; Ortaöğretim öğrencilerinin öz düzenleme ve boş zaman yönetimi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi, Şırnak ilinin İdil ilçesine bağlı Karalar İmam Hatip lisesi ve İdil Çok Programlı Anadolu lisesinde öğrenim gören 315 kadın 162 erkek toplam 477 öğrenciden oluşmaktadır. Verilerin elde edilmesinde araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılırken, Wang ve ark. (2011) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Akgül ve Karaküçük (2015) tarafından yapılan "Boş Zaman Yönetimi Ölçeği (BZYÖ) ve Moilanen (2005) tarafından geliştirilen Harma (2008) tarafından Türkçe'ye uyarlaması ve geçerlilik güvenirlik çalışması yapılan Öz Düzenleme Ölçeği (ÖDÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde varyans ve homojenlikleri test edilmiş, homojen oldukları belirlenen veriler için; ikili karşılaştırmalarda Independent t testi, çoklu karşılaştırmalarda One Vay Anowa ve farklılık kaynağının belirlenmesinde Tukey HSD testi kullanılmıştır. Analizlerin tümü IBM SPSS Statistic 22.0 program kullanılarak yapılmıştır. Yapılan istatistiki analizler sonucunda katılımcıların cinsiyet faktörüne bağlı olarak boş zaman yönetimi değerlerinde istatistiki açıdan herhangi bir anlamlılık tespit edilmezken öz düzenleme değerlerinde istatiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir. Sınıf faktörüne bağlı olarak boş zaman yönetimi değerlerinde anlamlılık tespit edilirken öz düzenleme değerlerinde herhangi bir anlamlılık tespit edilmemiştir. Anne eğitim durumuna bağlı olarak boş zaman yönetimi değerlerinde anlamlılık tespit edilirken öz düzenleme değerlerinde istatistiki açıdan herhangi bir anlamlılık tespit edilmemiştir. Baba eğitim durumlarına bağlı olarak boş zaman yönetimi ve öz düzenleme değerlerinde istatistiki açıdan herhangi bir anlamlılık tespit edilmemiştir. Günlük ortalama boş zaman sürelerine bağlı olarak boş zaman yönetimi ve öz düzenleme değerlerinde istatistiki olarak herhangi bir anlamlılık tespit edilmemiştir. Günümüz hayat koşulları ele alındığında zaman öncelikli olarak gençlerin boş zamanlarını verimli ve planlı, düzgün bir şekilde değerlendirmesi oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Gençlerin boş zaman yönetimleri iyi bir şekilde tertipleyebilmeleri öz disiplinleri ve öz düzenlemeleri hakim olmaları elzem şart olarak gözükmektedir. Ergenlerin boş zamanlarını etkili bir biçimde değerlendirilebilmesi için, rekreasyonel faaliyetlerin uygulanabileceği alanda yapılacak yatırımlar ile mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the self-regulation and leisure management levels of secondary school students. The sample of the study consists of 315 female and 162 male, totally 477 students studying at Karalar Imam Hatip High School and Idil Multi-Program Anatolian High School in Idil district of Şırnak province. While the personal information form created by the researcher was used to obtain the data, the Leisure Time Management Scale (BZYÖ) developed by Wang et al. The Self-Regulation Scale (SAS), which was adapted into Turkish and whose validity and reliability studies were performed, was used. In the analysis of the obtained data, variance and homogeneity were tested and for the data determined to be homogeneous; Independent t test was used in pairwise comparisons, One Vay Anowa was used in multiple comparisons and Tukey HSD test was used to determine the source of difference. All analyzes were performed using the IBM SPSS Statistic 22.0 program. As a result of the statistical analyzes, no statistical significance was found in the leisure time management values depending on the gender factor of the participants, while a statistical significance was found in the self-regulation values. While significance was determined in the leisure time management values depending on the class factor, no significance was found in the self-regulation values. Although a significance was determined in the leisure time management values depending on the educational status of the mother, no statistical significance was found in the self-regulation values. No statistical significance was found in the values of leisure time management and self-regulation depending on the educational status of the father. In addition, no statistical significance was found in the values of leisure management and self-regulation depending on the daily average leisure time. Considering today's living conditions, time has a very important place for young people to use their spare time efficiently and in a planned manner. It seems essential for young people to be able to organize their leisure time management well and to have self-discipline and self-regulation. It will be possible with investments to be made in the field where recreational activities can be applied so that adolescents can effectively use their spare time.