Mallet kırığında kırık hattı açısının değerlendirilmesi ve ekstansiyon blok pin yöntemi üzerine etkisi
Evaluation of the fracture line angle in mallet fracture and İTS effect on the extension block pin method
- Tez No: 769954
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN MANOUCHEHR ESKANDARİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Mallet kırığı, kırık açısı, ekstensiyonblok teltekniği, tel-kırık açısı, Mallet fracture, fracture angle, extension block pinning technique, pin-fractureangle
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç:Çekiç parmak (mallet) kırığında kırıkhattının distalfalanks aksına göre açısınındeğerlendirilmesi ve bu açının ekstensiyonblok pin yöntemiile tedaviedilen hastalarda redüksiyon kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereçler ve Yöntemler:Hastanemiz kayıtlarında geriye dönük tarama yapılarak uygun başvuru grafileri bulunanmallet kırıklı hastalarının bilgileri derlendi. Derlenen103 hastanın ilk başvuru parmak tam yan grafilerinde çalışmanın birinci aşama ölçümleri olan kırık açısıve eklem yüzeyi kırık yüzdeleri ölçüldü. Çalışmanın ikinci aşaması için ekstensiyon blok pin yöntemi ile tedavi edilmiş olan31hastanın post-op grafilerinde kırık ileblok telarasındaki açı,eklem gap vedorsal gap değerleri ölçüldü. Tüm ölçümler3 farklıaraştırmacı tarafından tekrar edildi. İstatistiksel analizlerde araştırmacıların ölçümlerinin ortalamaları kullanıldı. Bulgular: Kırık yüzdesi, kırık açısı, kırıkhattı ileblok tel arasındaki açı, eklemgap ve dorsalgapölçümleriarasında gözlemciler arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu.İlk aşama ölçümlerinde103 hastada ortalama kırık açısı 41,3° (7,3°-81°)bulundu. Hastaların 71'inde kırık açısı 30°-50° arasındaydı.Ekstensiyon blok pin yöntemi uygulanmış hastalarda redüksiyonun niteliği eklem gap ve dorsal gap düzeylerine göre iyi ve kötü redüksiyon olmak üzere iki gruba ayrıldı.Bu iki grup arasında kırık açısı ve kırık hattı ile blok tel arasındaki açı bakımından anlamlı fark saptanmadı. Sonuçlar:Mallet kırıklarında distal falanksınaksınagöre kırık hattının açısı çoğu hastada benzerdeğerlerdedir. Ancak uç değerlerdeki kırık açılarına da rastlanmaktadır. Bu çalışmada ekstensiyon blok pin yönteminin kullanıldığı hastalarda farklıaçılardakikırık hatlarıile redüksiyonun niteliği arasında ilişki bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the angle of the fracture line relative to the distal phalangeal axis in mallet fractures and to evaluate the effect of this angle on reduction quality in patients treated with the extension block pin method. Materials and Methods: Data of patients with mallet fractures who had appropriate radiographs were compiled by retrospectively scanning the records of our hospital. Fracture angle and joint surface fracture percentages, which were the first-stage measurements of the study, were measured in the first admission full lateral radiographs of 103 patients. In the second stage of the study, the angle between the fracture and the block wire, joint gap and dorsal gap values were measured in the post-op radiographs of 31 patients who were treated with the extension block pin method. All measurements were repeated by 3 different researchers. The averages of the researchers' measurements were used in statistical analysis. Results: There was no statistically significant difference between researchers' measurements in terms of fracture percentage, fracture angle, angle between fracture line and wire block, joint gap and dorsal gap. The first stage of the study showed that the mean fracture angle was 41,3° (7,3°-81°) in 103 patients. Fracture angle was between 30°-50° in 71 of the patients. Regarding the second stage of the study, 31 patients who underwent the extension block pin method were divided into two groups of good and bad reduction according to the joint gap and dorsal gap levels. There was no significant difference between the two groups in terms of the angle of fracture and the angle between the fracture line and the blockwire. Conclusions: The angle of the fracture line relative to the axis of the distal phalanx in mallet fractures is similar in most patients. However, extreme values are also found. In this study, no correlation was found between the fracture lines at different angles and the quality of reduction in patients using the extension block pin method.