Türk bankacılık sektöründe likidite-finansal performans ilişkisi
Liqudity-financial performance relationship in Turkish banking industry
- Tez No: 769965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KARTAL DEMİRGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Likidite, Finansal Performans, Türk Bankacılık Sektörü, Liquidity, Financial Performance, Turkish Banking Industry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Likiditenin bankaların finansal performansları üzerindeki etkisinin tespit edilmesinin amaçlandığı bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk üç bölümünde teorik çerçeveye ve literatür incelemesine odaklanılmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde banka ve bankacılık kavramları, bankaların temel fonksiyonları, banka türleri ve dünyada ve Türkiye'de bankacılık konuları üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde ise bankacılık sektöründe likidite ve finansal performans konuları irdelenmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde likiditenin finansal performans üzerindeki etkilerini konu alan literatüre değinilmektedir. Çalışmanın son bölümünde, likiditenin Türkiye'de faaliyet gösteren kamu ve özel sermayeli mevduat bankalarının finansal performansları üzerindeki olası etkisi, oluşturulan bir araştırma modeli çerçevesinde tespit edilmeye çalışılmaktadır. Elde edilen ampirik bulgular; finansal performansın likiditeden istatistiksel olarak negatif yönde; gelir-gider yapısından ise pozitif yönde etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This four-parted study aims to determine the effect of liquidity on financial performance of banking industry. In the first part of the study, bank and banking concepts, functions of banks, kinds of banks and banking in worldwide and Turkey are presented. The second part of the study discusses liquidity and financial performance in banking. In the third part of the study, a brief literature review on the effect of liquidity on financial performance is given. In the last part of the study, the effect of liquidity on financial performance of private and state-owned commercial banks operating in Turkey is analyzed via a research model. Empirical findings indicate that while liquidity statistically affects financial performance of banks negatively; the income-expenditure structure affects financial performance positively.