Determining the effect of motivation on employee productivity: An empirical study
Motivasyonun çalışan verimlilik üzerine etkisinin belirlenmesi: Ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 769976
  2. Yazar: SAIFULLAH MURAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN TUNCAY TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Dış Düzenleme, Sosyal ve Kişisel Düzenleme, Çalışan, Verimlilik, Motivation, External Regulation, Social and Personal Regulation, Employee, Productivity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İş ortamındaki ve rekabet ortamındaki değişim, malların geliştirilmesine ve kalitesine olan talebi artırmıştır. Üretime dayalı bir ekonomiden hizmete dayalı bir ekonomiye kademeli geçiş, birçok şirketin iş ve çalışan yönetimi konusunda farklı ve yeni bir yaklaşım benimsemesine neden olmuştur. Günümüzün başarılı organizasyonları en iyiyi aramakta ve her zaman en iyi insanları çekmeye ve hedeflerine ulaşmak için onları kullanmaya çalışmaktadır. Birçok kuruluş en mükemmel olan hedeflere yönelir, ancak kötü yönetim onların motivasyonları üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bu çalışma, Khurshid Autopart Company'de motivasyonun çalışan verimliliğine etkisini belirlemek amacıyla tasarlanmıştır. Çalışmada bilgi toplamak için bir anket kullanılmış; dış uyum, sosyal ve kişisel uyum, bireysel düzenlemeler, motivasyon eksikliği, iç motivasyon ve iç düzenlemeye ilişkin 32 soru önerilmiş ve şirketin 217 çalışanından anket elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS yazılımı ile analiz edilmiştir. Çeşitli testler yapılarak toplam 6 hipotezden iki hipotez kabul edilmiş ve diğer dört hipotez reddedilmiştir. Kabul edilen iki hipotez, dışsal uyum ile sosyal ve kişisel uyum değişkenlerini içermektedir. Bu iki değişken çalışan verimliliği üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir ancak diğer dört değişken bireysel düzenlemeler, motivasyon eksikliği, içsel motivasyon ve içsel düzenleme, çalışan verimliliği ile anlamlı bir ilişkiye sahip değildir, bu nedenle bu dört değişken reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The change in the business environment and the competitive environment has increased the demand for the development of goods and their quality. And the gradual change from a production-based economy to a service-based economy has led many companies to adopt a different and new approach to managing work and employees. Today's successful organizations are looking for the best and always try to attract the best people and use them to achieve their goals. Many organizations gravitate towards the goals that are the best, but poor management has a negative impact on their motivation. This study was designed to determine the effect of motivation on employee productivity at Khurshid Autopart Company. A questionnaire was used to collect information in the study; 32 questions on external compliance, social and personal adjustment, individual regulations, lack of motivation, internal motivation, and internal regulation were suggested and a questionnaire was obtained from 217 employees of the company. The obtained data were analyzed with SPSS software. Two hypotheses out of a total of 6 hypotheses were accepted while the other four hypotheses were rejected by performing various tests. The two accepted hypotheses include external adjustment and social and personal adjustment variables. These two variables have a positive and significant effect on employee productivity, but the other four variables, individual regulation, lack of motivation, intrinsic motivation and intrinsic regulation, do not have a significant relationship with employee productivity, so these four variables were rejected.