Karahisarî Ali Vasfi Baytâr-nâme (İnceleme-metin-sözlük-dizin)
Karahisarî Ali Vasfi Baytâr-nâme (Review-text-dictionary-index)
  1. Tez No: 769975
  2. Yazar: BENGÜ DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİR İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Baytârnâme, At Hastalıkları, Karahisarî Ali Vasfi, İlaçlar, Horse, Baytârnâme, Horse Diseases, Karahisarî Ali Vasfi, Medicines
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Genel anlamda hayvan hastalıkları ve tedavilerini ele alan baytârnâmeler özele inildiğinde atların hastalıklarını ve bu hastalıkların tedavilerini, atların nasıl özellikleri olması gerektiği gibi konuları işler. Bizim üzerinde çalıştığımız eserimiz atların genel özellikleri, hastalıkları ve tedavi yöntemlerini ele almaktadır. Metnimiz inceleme, metin, dizin ve tıpkıbasım olmak üzere dört bölümden oluşan bir dil çalışmasıdır. Tezimizin giriş bölümünde baytârnâme hakkında genel bilgiler, teze konu olan metin hakkında genel bilgiler ve imla özellikleri incelenmiştir. İnceleme bölümünde ise metin ses bilgisi ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir. Metin bölümünde, eserin transkripsiyon alfabesine çevirisi yer almaktadır.67 varaktan ibaret olan eserde her bir varak 11 satırdan oluşmaktadır. Dizin bölümünde, transkripsiyon metnindeki tüm kelime ve kelime grupları alfabetik olarak yer almaktadır. Sözlük oluşturulurken kelimelerin metindeki anlamları dikkate alınmıştır. Çalışmanın sonunda, metnin tamamının tıpkıbasımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The baytârnâmes, which deal with animal diseases and their treatments in general, deal with the diseases of horses and their treatments, and how horses should have characteristics. The work we are working on deals with the general characteristics, diseases and treatment methods of horses. Our text, is a language study consisting of four parts: analysis, text, index and facsimile. In the introduction part of our thesis, general information about bâytarnâme, general information about the text that is the subject of the thesis, and spelling features are examined. In the analysis part, the text was examined in terms of phonetics and morphology. In the text part of the work, there is a translation of the work into the transcription alphabet. Each leaf in the work, which consists of 67 leaves, consists of 11 lines. In the index section, all words and phrases in the transcription text are listed alphabetically. While creating the dictionary, the meanings of the words in the text were taken into account. At the end of the study, a facsimile of the entire text is included.