Impact of online advertisement and brand awareness on customers' buying behaviour: A case study of Istanbul
Tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkisi: İstanbul vaka çalışması
- Tez No: 769980
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Reklamcılık, Marka Bilinirliği, Satın Alma Davranışı, Online Advertisement, Brand Awareness, Buying Behaviour
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çevrimiçi reklamcılık, web sitesi trafiğini almak ve hedef kitleye pazarlama mesajları iletmek için interneti kullanmayı içeren bir pazarlama yaklaşımı olarak kabul edilir. Benzer şekilde, Marka farkındalığı ise tüketicilerin belirli bir ürün veya hizmete aşinalıklarını ifade eder. Bu araştırma, çevrimiçi reklamcılığın ve marka farkındalığının tüketicilerin satın alma davranışı üzerindeki etkisini incelemeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. İnternet reklamcılığının ve marka bilinirliğinin etkisini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için uygulamalı araştırma yapılmıştır. Veriler yapılandırılmış anketler aracılığıyla toplanmış ve anketler Türkiye'nin İstanbul ilinde yaşayan bireylere dağıtılmıştır. Araştırma analizinde kullanılmak üzere 313 katılımcıdan veri toplandı. IBM SPSS (23) programı kullanılarak analiz yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma, çevrimiçi reklamcılığın ve marka farkındalığının tüketicinin satın alma davranışını etkilediğini tespit edildi. Ayrıca araştırma yardımıyla, katılımcıların demografik özellikleri ile satın alma davranışları arasında yaş ve evlilik durumu etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın pratikteki uygulamaları birlikte gelecekteki araştırmalar için öneriler de çalışmada tartışılmıştır. Yaş ve evlilik durumu gibi demografik faktörlerin tüketicilerin satın alma davranışını önemli ölçüde etkilediği, fakat meslek ve eğitim tüketicilerin satın alma davranışını etkilemediği tespit edilmiştir Ayrıca, çalışmada gelecekteki araştırmalar ve yöneticiler için ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Online advertising is considered a marketing approach that involves using the internet to get website traffic and deliver marketing messages to the target audience. Likewise, Brand awareness refers to consumers' familiarity with a particular product or service. This research aims to study and compare the impact of online advertising and brand awareness on consumers' buying behavior. Practical research was conducted to comprehend better the effect and needs of online advertising and brand awareness. The data were gathered through structured questionnaires, and the surveys were distributed to individuals living in Istanbul city of Turkey. The data from 313 respondents were collected in a month from June 2022 till July 2022. The statistic was analyzed using IBM SPSS version 23, and the results were outlined with the help of charts and diagrams. The research discovered that online advertising and brand awareness impact consumers' buying behavior. Likewise, with the help of the study, the relationship between the demographical traits of respondents and their buying behavior was also determined. Where demographical factors such as age and material status significantly impact consumers' buying behavior, Occupation and education do not affect consumers' buying behavior. Moreover, the study includes highlights and recommendations for future research.