Ankara ve çevre illerde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman ve asistanlarının EKG değerlendirme yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Examination of the ECG evaluation qualifications of child health and diseases specialists and assistants in Ankara and surrounding provinces
  1. Tez No: 770016
  2. Yazar: OĞUZHAN KAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENEM ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Eğitim, Elektrokardiyografi, Farkındalık, Pediatrist, Awareness, Education, Electrocardiography, Interpretation, Pediatrician
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Elektrokardiyografi (EKG); kalp hastalıklarının, aritmilerin, ileti bozukluklarının erken tanınması ve uygun tedavi ile kardiyak arrestin önlenmesi için kullanılan önemli bir tanı aracıdır. Pediatri hekimlerinin, EKG istemi için uygun endikasyonları bilmeleri, çekilen EKG'leri doğru şekilde yorumlamaları ve çocuk kardiyoloji konsültasyonu gerektiren durumlara doğru karar verebilmeleri gerekir. Bu çalışmada, pediatri hekimlerinin EKG değerlendirme yetkinliklerini objektif verilerle belirlemeyi amaçladık. Toplanan bilgiler, pediatri hekimlerinin EKG'yi daha verimli kullanımı için oluşturulacak bir eğitim modülünün geliştirilmesi için kılavuz görevi görecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara, Kayseri ve Konya illerinde çalışan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman ve asistanları davet edildi. Katılımcılara 01/08/2021 – 30/11/2021 tarihleri arasında, Google Formlar üzerinden anket gönderildi. Bu ankette 10 EKG örneğinin normal-anormal ayrımını yapmaları, EKG'lerdeki anormalliği tespit etmeleri, spesifik tanıyı tanımlamaları ve değerlendirmelerinden ne derecede emin olduklarını belirtmeleri istendi. Anketi tamamlayan, 160'ı pediatri asistanı, 82'si pediatri uzmanı olmak üzere 242 katılımcı çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların cevapları 30 puan üzerinden bir bilgi puanı alacak şekilde derecelendirildi. Bulgular: Otuz puan üzerinden, pediatri uzmanlarının ortalama EKG bilgi puanı 17,4 ± 4,1, pediatri asistanlarının ortalama EKG bilgi puanı 16,8 ± 4,2 idi. Artan yaşla, tıp fakültesi mezuniyeti sonrası artan deneyimle, asistanlık eğitimi sırasında artan kıdemle ve EKG yorumlamada artan özgüvenle birlikte EKG bilgi puanında artış saptandı. Tıp fakültesi mezuniyeti sonrası bir EKG kursuna katılanlar ile katılmayanların EKG bilgi puanları arasında anlamlı fark saptandı. En sık yanlış yorumlanan EKG örnekleri supraventriküler ekstrasistol EKG'lerinin tümü ve Brugada sendromu EKG'siydi. Normal ve anormal ayrımını doğru tanımlamanın oranı %93,7 bulundu. Normal EKG sorusunun anormal olarak tanımlanma oranı %16,1, patolojik EKG'lerin normal olarak tanımlanma oranı %5,2 bulundu. EKG'lerdeki patolojileri saptama ve spesifik tanıyı doğru tanımlama oranı %56,7 bulundu. Sonuç: Pediatri uzman ve asistanları EKG'nin öneminin farkındadır. Ancak EKG değerlendirmede doğruluk düzeyleri düşüktür. EKG değerlendirme becerilerinin geliştirilmesine yönelik uzmanlık eğitimi sırasında ve sonrasında EKG eğitimlerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Electrocardiography (ECG) is an important diagnostic tool used in the early diagnosis of heart diseases, arrhythmias, conduction disorders and in the prevention of cardiac arrest with appropriate treatment. Pediatricians need to know the ECG indications, interpret the ECGs correctly, and be able to decide the situations that require pediatric cardiology consultation. In this study, we aimed to determine the ECG evaluation competencies of pediatricians with objective data. The obtained data will serve as a guide for the development of a training module for pediatricians to use ECG more efficiently. Materials and Methods: Pediatric residents and specialists working in Ankara, Kayseri and Konya provinces were included in the study. A questionnaire was sent to the participants between 01/08/2021 – 30/11/2021 via Google forms. In this questionnaire, participants were asked to evaluate whether 10 ECG samples were normal or abnormal, detect the abnormality in the ECGs, define the specific diagnosis, and indicate how confident they were in their evaluation. A total of 242 participants, 160 of whom were pediatric residents and 82 pediatricians, were included in the study. The answers of the participants were evaluated with a knowledge score out of 30 points. Results: Out of 30 points, the mean ECG knowledge score of pediatricians was 17.4 ± 4.1, and the mean ECG knowledge score of pediatric residents was 16.8 ± 4.2. ECG knowledge score increased with increasing age, increasing experience after graduation from medical school, increasing seniority during residency training, and increasing self-confidence in ECG interpretation. A significant difference was found between the ECG knowledge scores of those who attended an ECG course after graduation from medical school and those who did not. The most frequently misinterpreted ECG samples were all supraventricular extrasystole ECGs and Brugada syndrome ECG. The rate of correctly defining the distinction between normal and abnormal was 93.7%. The rate of normal ECG question being defined as abnormal was 16.1%, and the rate average of abnormal ECGs being defined as normal was 5.2%. The rate of detecting pathologies in ECGs accurately, and correct identification of specific diagnosis was 56.7%. Conclusion: Pediatric specialists and residents are aware of the importance of ECG. However, the accuracy level in ECG evaluation is low. ECG training practices are needed during and after residency training programs to improve ECG interpretation skills.