Otizm spektrum bozukluğuyla ilişkili CDH8 ve CDH10 genlerindeki tek nükleotid polimorfizmlerinin in siliko analizi
In silico analysis of single nucleotide polymorphism in CDH8 and CDH10 genes related to autism spectrum disorder
- Tez No: 770075
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK KARASAKAL, DOÇ. DR. MESUT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Tek nükleotid polimorfizmi (SNP), CDH8 geni, CDH10 geni, In siliko, Otizm spektrum bozukluğu (OSB), Single nucleotide polymorphism (SNP), CDH8 gene, CDH10 gene, In silico, autism spectrum disorder (ASD)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal etkileşim ve iletişimde önemli bozulmanın temel semptomlarının yanı sıra kısıtlı, tekrarlayan davranış kalıpları ile tanımlanan çok faktörlü, yaygın bir nörogelişimsel bozukluktur. Kadherin (CDH) süper ailesi büyük bir sinaptik hücre yapışma molekülleri grubudur ve otizm dâhil olmak üzere nörogelişimsel bozukluklarla geniş çapta ilişkilendirilmiştir. Kadherinler, kalsiyuma bağımlı hücre yapışma proteinleridir. Hücreleri birbirine bağlamada tercihen kendileriyle homofilik bir şekilde etkileşime girerler; kadherinler böylece heterojen hücre tiplerinin sınıflandırılmasına katkıda bulunabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, otizm spektrum bozukluğu ile ilişkilendirilen CDH8 ve CDH10 genlerinde yer alan ve amino asit değişimine neden olan missense (yanlış anlamlı) SNP'lerin internet tabanlı yazılım araçları kullanılarak olası zararlı olanlarını değerlendirmektir. Yanlış anlamlı SNP'lerin olası zararlı etkilerini tahmin etmek için; SIFT, PolyPhen-2, PROVEAN, SNPs&GO, Meta-SNP ve SNAP2 yazılım araçları kullanılmış ve tümünde ortak zarar verici olanlar tespit edilmiştir. Protein stabilizasyonuna etkisi I-Mutant 3.0 ve MUpro yazılım araçları ile değerlendirilmiştir. HOPE yazılım aracı ile bu ortak zarar verici olan amino asit değişimilerine ait üç boyutlu modellemeler değerlendirilmiştir. CDH8 genindeki 577 adet yanlış anlamlı SNP'nin in siliko analizleri sonucunda; tüm yazılım araçları tarafından rs145143780 (Y572C) polimorfizmi ortak zarar verici SNP olarak tespit edilmiştir. CDH10 geninde bulunan 526 adet yanlış anlamlı SNP'nin in siliko analiz sonuçlarına göre tüm yazılım araçları tarafından rs13174039 (V459G), rs147882578 (N485K), rs201423740 (Y306C), rs201956238 (F317L) ve rs373340564 (R128C) polimorfizmleri hepsinde ortak zarar verici SNP'ler olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin ileride yapılacak olan ilgili deneysel çalışmalara önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder (ASD) is a multifactorial, pervasive neurodevelopmental disorder characterized by restricted, repetitive behavioral patterns as well as core symptoms of significant impairment in social interaction and communication. The cadherin (CDH) superfamily is a large group of synaptic cell adhesion molecules and has been widely associated with neurodevelopmental disorders, including autism. Cadherins are calcium-dependent cell adhesion proteins. They preferentially interact with themselves in a homophilic way in connecting cells; cadherins may thus contribute to the classification of heterogeneous cell types. The aim of this study is to evaluate the potentially harmful missense SNPs in CDH8 and CDH10 genes, which are associated with autism spectrum disorder and cause amino acid changes, using internet-based software tools. To predict the possible harmful effects of missense SNPs; SIFT, PolyPhen-2, PROVEAN, SNPs&GO, Meta-SNP and SNAP2 software tools were used and common damaging ones were identified in all of them. Its effect on protein stabilization was evaluated with I-Mutant 3.0 and MUpro software tools. Three-dimensional models of these common damaging amino acid changes were evaluated with the HOPE software. As a result of in silico analysis of 577 missense SNPs in the CDH8 gene; The rs145143780 (Y572C) polymorphism common damaging SNP has been detected by all software tools. According to the results of the in silico analysis of 526 missense SNPs found in the CDH10 gene; The rs13174039 (V459G), rs147882578 (N485K), rs201423740 (Y306C), rs201956238 (F317L) and rs373340564 (R128C) common damaging SNPs have been identified in all polymorphisms by all software tools. As a result of this study, it is thought that the data obtained will make important contributions to future relevant experimental studies.