U.S. GAAP & UFRS sistemlerinin karşılaştırılması, bir uygulama örneği
Comparing U.S. GAAP & IFRS systems, an example of application
  1. Tez No: 770128
  2. Yazar: FIRAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: U.S. GAAP, UFRS, Varlıklar, Yükümlülükler, Gelirler, Giderler, Genel Özellikli İşlemler, Sunum, Uygulama Örneği, U.S. GAAP, IFRS, Assets, Liabilities, Income, Expenditures, Broad Transactions, Presentation, Practice Example
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Bu araştırma, U.S. GAAP ve UFRS sistemlerinin geçmişe ilişkin gelişim süreci konusunda bilgi, ilgili kural ve standartların varlıklar, kaynaklar, gelir, gider, değerleme, genel özellikli işlemler, raporlama ve sunum temelinde belirgin benzerliklerine ve ayrımlarına ilişkin açıklamaları ve üretim işletmesine ilişkin muhasebe işlemlerini ve raporlamaları içeren bir uygulama örneği aracılığı ile, ilgili benzerlik ve farklılıkların gösterimini içermektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda U.S. GAAP düzenlemelerinin kural temelli ve işletme odaklı olan daha ayrıntılı bir içerik sağladığı ve buna bağlı olarak uygulamada genel olarak daha çok ayrıntı içerdiği, UFRS düzenlemelerinin ise daha çok yatırımcı odaklı olarak ve bütüncül yaklaşımlı standartlar bazında oluşturulduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study includes; information about the historical progression of U.S. GAAP and IFRS, provides; descriptions of the certain outstanding similarities and differences between the two regulation systems on the basis of assets, liabilities, income, expenditures, valuation, broad transactions, reporting, presentation, and displays; the certain similarities and differences between the two systems with a practice example study via the recording and reporting. In conclusion of evaluations, it is thought that U.S. GAAP regulations generally provide more detailed content with company/industry perspectives and are prepared with rule base approach, and IFRS regulations on the other hand are prepared more likely with investor's perspectives and on wholistic standards basis.