Uçucu küllerin evsel ve endüstriyel atıksu arıtımında koagülant olarak kullanımının araştırılması
Investigation of using fly ashes as a coagulant in domestic and ındustrial wastevater treatment
  1. Tez No: 77020
  2. Yazar: BÜLENT SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coagulation-Flocculation, Fly ash, Domestic wastewaters, Vegetable oil industry wastewaters, Textile industry wastewaters n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ UÇUCU KÜLLERİN EVSEL VE ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITIMINDA KOAGÜLANT OLARAK KULLANIMININ ARAŞTIRILMASI BÜLENT SARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Yrd.Doç.Dr. Belgin BAYAT Yıl: 1998, Sayfa: 175 Jüri :Yrd.Doç.Dr. Belgin BAYAT Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Yrd.Doç.Dr. Zeliha SELEK Bu çalışmada biri ham ve asidifıye olmak üzere dört farklı termik santralden temin edilen uçucu küllerin (Afşin-Elbistan, Yeniköy, Çatalağzı ve Seyitömer,) evsel atıksular, bitkisel yağ sanayi atıksuları ve tekstil sanayi atık sularında koagülant olarak etkinliği, ticari kullanımı yaygın olan koagülantlaıla (alüminyum sülfat ve demir klorür) karşılaştırılarak incelenmiştir. Laboratuvarda jar-test aletinde yapılan seri deneylerde etkin mekanizmanın uçucu külün kimyasal bileşimine ve pH'a bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca uçucu külün koagülant olarak etkinliği kalsiyum içeriğinin artmasıyla artmaktadır. Yapılan jar-test deneylerinin tümünde, kalsiyum içerikleri yüksek olan Afşin- Elbistan (%23.66 CaO) ve Yeniköy (%25.62 CaO) uçucu külleri ile hem Çatalağzı ve Seyitömer uçucu küllerine hemde alüminyum sülfat ve demir klorür'e göre daha yüksek arıtma verimleri elde edilmiştir. En yüksek Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Askıda Katı Madde (AKM) ve Bulanıklık giderme verimlerinin elde edildiği Yeniköy uçucu külü ile evsel atıksularda ortalama %78 KOİ, %95 AKM, %94 Bulanıklık, bitkisel yağ sanayi atıksularında %98 KOİ, %99 AKM, %99 Bulanıklık, tekstil sanayi atıksularında ise %69 KOİ, %98 AKM ve %92 Bulanıklık giderimi sağlanmıştır. Ayrıca Yeniköy uçucu külü ile bitkisel yağ sanayi atıksularında ortalama %97 Yağ-gres giderimi ve tekstil sanayi atıksularında da ortalama %94 Renk giderimi elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Pıhtılaştırma - yumaklaştırma, Uçucu kül, Evsel atıksular, Yağ sanayi atıksuları, Tekstil sanayi atıksuları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF USING FLY ASHES AS A COAGULANT IN DOMESTIC AND INDUSTRIAL WASTEWATER TREATMENT BÜLENT SARI DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst.Prof. Dr. Belgin BAYAT Year: 1998, Pages: 175 Jury : Asst.Prof.Dr. Belgin BAYAT : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER : AsstProf. Dr. Zeliha SELEK In this study, one of them in both an untreated and an asidfied, four different fly ashes, obtained from Afşin-Elbistan, Yeniköy, Çatalağzı and Seyitömer power plants were used as a coagulant on domestic wastewater, vegetable oil industry wastewater and textile industry wastewater and compared with conventional coagulants (aluminium sulphate and ferric chloride). In the conventional laboratory scale jar-test series which were made with fly ashes, the apperent predominant mechanism varies with the chemical components of the ash and pH. Also, the effectiveness of fly ash as a coagulant improves with increasing calcium content. In all jar-test experiments, because of the high calcium content of Afşin- Elbistan (23.66% CaO) and Yeniköy (25.62% CaO) fly ashes resulted with better results compared to both Çatalağzı and Seyitömer fly ashes and aluminum sulphate and ferric chloride. In domestic wastewaters about 78% COD, 95% TSS, 94% Turbidity, in vegetable oil industry wastewater 98% COD, 99% TSS, 99% Turbidity and in textile industry wastewater 69%) COD, 98% TSS and 92% Turbidity removal rates were obtained with Yeniköy fly ash which Chemical Oxygen Deman (COD), Total Suspended Solid (TSS) and Turbidity highest removal rates achived. Also, in vegetable oil industry wastewater about 97% oil and grease removal and in textile industry wastewater about 94% Color removal rate were achived by Yeniköy fly ash.