M.ihsan Oğuz'un iki tasavvufî risâlesi: Risâle-i Şerh-i Makâmât ve Istılâhât-ı Sûfiyye ile Risâle-i Mir'ât-ı İmâm-ı Rabbânî
- Tez No: 770205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Risâle, Istılâhât-ı Sûfiyye, Nakşibendilik, Muhammed İhsan Oğuz, İmâm-ı Rabbânî, Risale, Istılahat-ı Sufiyye, Naqshbandi order, Muhammed İhsan Oguz, İmam-ı Rabbani
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, Muhammed İhsan Oğuz'un Ankara Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonunda 06 Mil Yz A 8064 demirbaş numarasıyla kayıtlı Risâle-i Şerh-i Makâmât ve Istılâhât-ı Sûfiyye adlı eserinin içinde müstakil bulunan iki risalenin çeviriyazı alfabesiyle dizilmesi ve incelemesinden oluşmaktadır. Tez çalışması inceleme ve metin olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde; eserin müellifi Muhammed İhsan Oğuz'un hayatı ve diğer bazı eserleri, istinsah eden kişi ve hayatı, Istılâhât-ı Sûfiyyeye dair bilgiler ve çalışmalar, Nakşilik tarihi, risalelerin Nakşilik ile bağlantısı ve risalelerin içeriği ele alınmıştır. İkinci bölümde ise her iki risale çeviri yazı alfabesiyle latinize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is the arranging and analysis of two independent booklets in Muhammed İhsan Oguz's work called“Istılâhât-ı Sûfiyye”which is registered with the number 06 mil Yz A 8064 with transcription alphabet in the Ankara National Library Manuscripts collection. The thesis work consists of two main parts: analysis and text. In the review section, Muhammed İhsan Oguz's life and his some other works, the person who copied it and his life, information and studies related to the terms of dervishes, the history of Naqshism and the connection between booklets and Naqshism and lastly, the content of the booklets are discussed. In the second part, both booklets are latinized with transcription alphabet.