Yumurtalık Dalyan Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı'nın yönetim planlaması için bir veri bankası oluşturulması
A Data bank for management plan of Yumurtalık-Dalyan Nature Conservation Area
- Tez No: 77022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. K. TULUHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: TKA (Tabiatı Koruma Alam), Pinus halepensis (Halep Çamı), Kıyı koruma, Yumurtalık, Biyoçeşitlilik, Yumurtalik, Pinus halepensis (Aleppo Pine), Coastal Conservation, Biodiversity, ICZM (Integrated Coastal Zone Management) n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YUMURTALIK-DALYAN ÇAMLIĞI TABİATI KORUMA ALANI'NTN YÖNETİM PLANLAMASI İÇİN BİR VERİ BANKASI OLUŞTURULMASI Hakan ALPHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİMDALI Danışman: Doç.Dr. K.Tuluhan YILMAZ Yıl. 1998, Sayfa 136 Jüri: Doç Dr. K.Tuluhan YILMAZ Prof.Dr. Türker ALTAN Doç.Dr. Muzaffer YÜCEL Bu araştırma kapsamında Adana İli Kıyı kesiminde 36° 45* 17“ ve 36° 34' 05”kuzey enlemleri ile 35° 33' 11“ ve 35° 44' 20”doğu boylamları arasında yer alan ve Doğu Akdeniz'deki en korunmuş kumul ekosistemlerini bulunduran Yumurtalık Dalyan Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı, sahip olduğu biyoçeşitlilik özellikleri açısından incelenmiştir. Bitki örtüsünün tespitine yönelik yapılan detaylı çalışmalara ek olarak, tüm delta ölçeğinde varlığı bilinen kuş türlerinin koruma alanı sınırlan içindeki dağılımları tespit edilmiş; bitki ve kuş türlerinin plankarelere göre dağılımı, standart haritalar üzerinde belirlenmiştir. Tespit edilen 80 bitki türünün yanısıra Van der Have at. All (1988) tarafından tüm delta ölçeğinde varlığı tespit edilen 89 su kuşu türünün 79 adedinin araştırma alam sınırları içinde bulunduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, koruma alam sınırlan içindeki orman varlığının yanısıra lagünler ve kıyıdaki kumul alanlarının, biyoçeşitlilik açısından büyük önem taşıdığı; lagün alanlarının büyük ölçüde doğallığım koruduğu, kıyı boyunca uzanan kumul alanlarının ise doğala yakın özellikler taşıdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. THESIS A DATA BANK FOR MANAGEMENT PLAN OF YUMURTALIK-DALYAN NATURE CONSERVATION AREA Hakan ALPHAN DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç.Dr. K.Tuluhan YILMAZ Year 1998, Pages 136 Jury: Assoc. Prof.Dr. KTuluhan YILMAZ Prof. Dr. Türker ALT AN Assoc.Prof.Dr. Muzaffer YÜCEL Within this study, it was examined that existing flora and fauna characteristics of Yumurtalik-Dalyan Nature Conservation Area, which is located in the coastal zone of Çukurova Region. In addition to detailed studies performed on vegetation in the study area, there are over 70 species of waders and waterfowls among the 89 bird species, reported by Van der Have et all (1988) for Çukurova Deltas, have been mapped. According to distribution of plant and bird species, state of the disturbtion and biodiversity classes have been assessed at the base of grid system. Results obtained shows that coastal zone and lagoon systems within the territory of conservation area maintain their natural potential in terms of biodiversity.