Broilerlerde E vitamininin et kalitesine etkisi
  1. Tez No: 77031
  2. Yazar: ÖZCAN YÜCELT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZTÜRKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, Et Kalitesi, Vitamin E, TBARS, Broiler, meat quality, vitamin E, TBARS
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz DOKTORA TEZİ BROILERLERDE E VİTAMİNİNİN ET KALİTESİNE ETKİSİ Ozcan YÜCELT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Yıl : 1998, Sayfa: 99 Jüri :Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN :Prof. Dr. Ferda OKAN :Doç. Dr.Ergün DEMİR Bu çalışma, Broiler piliçlerinin kesildikten sonra tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süre içinde gerek depolama, gerekse satış standlarında beklemeleri şuasında oluşacak olan oksitlenme ve acılaşmanın önlenmesi amacıyla vitamin E katılarak yapılmıştır.Araştırmada iki deneme yürütülmüştür. Birinci denemede 1 - 42 gün süresince Ross PM 208 ırkı civcivler kullanılmış, bu civcivler 300'er adetlik gruplara ayrılmış ve sırası ile kg yeme 70, 100, 130 ve 160 mg vitamin E ilave edilmiştir. 42. günde bu gruplardan alınan erkek ve dişi piliçler, but ve göğüs parçalarına ayrılıp sınıflandırılarak l.gün, + 4 °C de bekletilerek 4.gün ve 7.gün TBARS (Tyobarbituric Acid Reaktive Substance )analizleri yapılmıştır. Ayrıca l.gün şoklanıp -18 °C'de bekletilen piliçlerin 30.günde analizleri yapılmıştır. ikinci denemede ise kesimden önce 10 gün süresince 300'er adetlik 4 gruptan oluşan 32 günlük piliçlere sırasıyla,kg yemde 70, 100, 130 ve 160 mg ek vitamin E verilmiştir. 42. gün sonunda bu gruplardan alınan erkek ve dişi piliçler but ve göğüs parçalarına ayrılmış, l.gün, + 4 °C'de bekletilerek 4.gün ve 7.gün TBARS analizleri yapılmıştır. Ayrıca l.gün şoklanıp -18 °C'de bekletilen piliçlerin 30.gün analizleri yapılmıştır. Her iki denemede de bekleme süresi, yani gün sayısı arttıkça TBARS değerlerinde artış saptanmış ve vitamin E düzeyleri arttıkça TBARS değerleri düşmüştür. Göğüs erindeki TBARS değerleri BUT etinden yüksek bulunmuş ve Erkek piliçlerdeki TBARS değerleri dişi piliçlerden yüksek tespit edilmiştir. Bu çalışmada, broiler piliçlerin kesimden, tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen sürede ette oluşacan renk, tat, koku ve karkas kalitesini etkileyen diğer olumsuz etkiler azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE EFFECTS OF VITAMIN E ON MEAT QUALITY OF BROILERS Ozcan YÜCELT DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Year : 1998, Pages: 99 Jury : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof. Dr. Ferda OKAN Doç.Dr. Ergim DEMİR The present study was conducted to determine whether vitamin E could prevent the oxidation and rancidation of the broiler meat during a period of time from slaughtering to consuming including marketing condition. Two experiments were carried out during the experimental study. The first experiment was performed using 1200, Ross PM 208 broiler chicks from 1 to 42 days age. The chicks were divided into 4 groups of equal number and fed experimental diets supplemented with 70, 100, 130 or 160 mg/kg vitamin E. At the end of the experiment, all the birds were slaughtered and thigh and breast samples from male and female carcasses were collected for TBARS (Tyobarbituric Aid Reactive Samples) analyses. The analyses were performed on the days 1, 4, 7, and 30 following slaughtering. The samples analysed on the days 4 and 7 were kept at +4°C after slaughtering. The samples analysed on the day 30 were deep frizzed on the first day of slaughtering and kept -18°C until TBARS analyses. In the second experiment, 1200 broilers in four groups of equal number were fed with experimental diets supplemented 70, 100, 130 or 160 mg/kg vitamin E during the last 10 days of a 42-day-feeding period After slaughtering at 42 days age, leg and breast samples from male and female carcasses were collected for TBARS analyses. The analyses were performed on the days 1, 4, 7, and 30 following slaughtering. The samples analysed on the days 4 and 7 were kept at +4°C after slaughtering. The samples analysed on the day 30 after slaughtering were deep frizzed on the first day of slaughtering and kept -18°C until TBARS analyses. When in both experiments,TBARS values increased with duration and decreased with increasing vitamin E.TBARS values from the breast samples were found higher than the values obtained from thigh samples.morever,TBARS values were higher on male than female. The objectives of the study were to reduce or prevent the effects of some factors which induces changes in colour, flavours, taints and other carcass quality measures.