Adana (Merkez) yol tozlarında ve yol kenarındaki topraklarda ağır metal kirliliği
The Heavy metal contamination in roadside dusts and soils in Adana (center)
- Tez No: 77032
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karayollan, Ağır Metaller, Yol Tozlan, Kirlilik, Higways, Heavy Metals, Roadside Dusts, Contamination
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Karayollarında motorlu araç kullanımından kaynaklanan araç lastikleri, araç parçaları ve egsoz gazları ile atmosfere yayılan ağır metaller yol tozlarında birikime neden olmaktadır. Bu çalışma ile yoğun karayolu trafiği etkisinde kalan Adana (Merkez) karayolları kenarında biriken yol tozlarında ağır metal kirliliğinin miktarı ve boyutları saptanmaya çalışılmıştır. Analiz verilerine göre Adana (Merkez) yol tozu örneklerinde Pb, Zn, Ni, Cd, Cu, Mn, Fe ve Al önemli seviyelerde bulunmuştur. Analiz sonuçlan sırasıyla bu element seviyelerinin 1318.01 ppm, 496.13 ppm, 233.15 ppm, 9.32 ppm, 470.58 ppm, 1417.00 ppm, 55605.29 ppm ve 3818.79 ppm' e kadar çıktığını göstermektedir. Bu rakamlar normal değerlerden yaklaşık % 100-1000 fazlalık ifade etmektedir. Trafik yoğunluğunun az olduğu yollarda bile ağır metal seviyelerinin normalin üzerinde olduğu saptanmıştır. Motorlu araçların sebep olduğu ağır metallerin çevreye yayılması ile çevrenin kirlendiği ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Using of motor vehicles on highways, car tires, vehicle pieces and exhaust gases and heavy metals diffuse to the atmosphere causes cumulation of dust on the roads. This study tries to explain the quantity and dimensions of heavy metal contamination of roadside dusts of Adana (Center) that is under effect of heavy traffic. According to the analysis results, roadside dust samples taken from Adana (Center) contains considerable amount of Pb, Zn, Ni, Cd, Cu, Mn, Fe and Al. Analysis results shows that the of these elements increases up to 1318.01 ppm, 496.13 ppm, 233.15 ppm, 9.32 ppm, 470.58 ppm, 1417.00 ppm, 55605.29 ppm and 3818.79 ppm. These levels are % 100-1000 more than normal levels. Even on the higways with less traffic the heavy metal levels are above normal levels. Diffuse of heavy metals caused by motor vehicles tp the environment causes environmental pollution and has negative effects to human health.