Orman suçları
Forest crimes
  1. Tez No: 770324
  2. Yazar: MUSTAFA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Orman, Orman Suçları, Ormanların Korunması, Türk Orman Rejimi, Forest, Forest Crimes, Protection of Forests, Turkish Forest Regime
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ormanlar insanlığın var olduğu ilk günden bu yana başta maddi ve ekonomik faydalarıyla büyük öneme sahip olmuştur. Günümüzde ise mevcut faydalarına ek olarak iklim değişikliği, ekolojik denge, sağlık gibi sebepler de ormanların önemini gittikçe arttırmıştır. Dolayısıyla ormanların korunması artık bir gereklilik haline gelmiş, insanlığın ortak mirası olan ormanlarla ilgili ulusal düzenlemelerin yanında uluslararası düzenlemeler de hayat bulmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti'nde 19. yüzyıl ortalarına kadar ormanlarla ilgili kapsamlı bir düzenleme yapılmamış ve herkes ormanlardan istediği şekilde yararlanmıştır. Devletin son dönemlerinde yapılan düzenlemeler ise orman tahribatını durdurmaya yetmemiştir. Cumhuriyet Döneminde ormanlara ilişkin hükümlere anayasal düzeyde yer verilmeye başlanmış, ormanların korunmasına ilişkin detaylı düzenlemeler yapılmıştır. Ancak sürekli mevzuat değişiklikleri yapılması ve orman suçlarının belirli aralıklarla af kapsamına alınması ülkemizde orman suçlarıyla mücadelede ciddi zafiyetler meydana getirmiştir. Çalışmamızda, orman kavramı, Türk Orman Rejimi ve orman suçlarının nedenleri ele alınarak; 6831 sayılı Orman Kanunu'nda düzenlenen orman suçlarının incelenmesiyle, bu suçların unsurları ortaya koyularak, uygulamadaki çelişkilerin giderilmesine, temelde özel bir statüye sahip olan ormanlık alanların korunmasına ve önemi her geçen gün biraz daha artan bu sahaların gelecek nesillere en sağlıklı şekilde aktarımının sağlanmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Forests have been of great importance with their financial and economic benefits since the first day of human existence. Today, in addition to the existing benefits, reasons such as climate change, ecological balance and health have gradually increased the importance of forests. Therefore, the protection of forests has become a necessity now, and international regulations as well as national regulations related to forests, which are the common heritage of humanity, have started to come to life. Until the middle of the 19th century, no comprehensive regulation was made regarding forests in the Ottoman Empire and everyone benefited from the forests as they wished. The regulations made in the last period of the empire were not enough to stop the forest destruction. In the Republican Period, provisions on forests began to be included at the constitutional level, and detailed regulations were made regarding the protection of forests. However, continuous legislative changes and the inclusion of forest crimes within the scope of amnesty at regular intervals have created serious weaknesses in the fight against forest crimes in our country. In our study, by considering the concept of forest, the Turkish Forest Regime and the causes of forest crimes; by examining the forest crimes regulated in the Forestry Law No. 6831, it is aimed to contribute to the elimination of the contradictions in practice, to the protection of forest areas that have a special status, and to the transfer of these areas to the next generations in the most healthy way, the importance of which is increasing day by day.