Tiroid papiller karsinomlarında zinc finger E-BOX binding homeobox-1 ekspresyonunun klinikopatolojik faktörlerle ilişkisi
The relationship of zinc finger E-BOX binding homeobox-1 expression with clinicopathological factors in thyroid papillary carcinomas
  1. Tez No: 770345
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid, EMT, ZEB1, PTK, Metastaz, Tiroid, EMT, ZEB1, PTK, Metastaz
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tiroid maliğniteleri dünya genelinde ve ülkemizde sıklıkla rastlanan tümörlerdir. Tiroid maliğniteleri endokrin tümörler içerisinde de en çok karşılaşılan tümörlerdir. Kanser hücresinin yayılmasını açıklamada en önemli süreçlerden biri olan Epitelyal Mezenkimal Geçiş, epitelyal tümör hücrelerinde invazivlik, artmış hareket ve yayılma yeteneği gibi mezenkimal vasıfların artışıyla ilgili bir geçiş mekanizmasıdır. Çalışmamızda EMT ilişkili faktörlerden olan ZEB1'in immünohistokimyasal ekspresyonlarının klinikopatolojik faktörlerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmamızda 01.01.2010 tarihinden itibaren tespit edilen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalına gönderilen tiroidektomi materyallerinden papiller karsinom tanısı alan ilk 200 olgu değerlendirilmiştir. Olgularda; histolojik alt tip, yaş, odak sayısı, boyut, lenf nodları, metastaz varlığı, RAI tedavi süreci, kapsül invazyonu, tiroid dışı doku özelliği, yapılan cerrahi teknik, nüks gibi çok sayıda faktör değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmamızda da ZEB1 ekspresyonu ile yaş, cinsiyet, tümör yerleşim yeri, odak sayısı, RAI tedavi alımı, yapılan cerrahi arasında ilişki tespit edilmemiştir. Histolojik alt tip, tümör çapı, kapsül invazyonu, tümör dışı dokuya invazyon, tümör dışı doku özelliği, lenf nodu ve uzak metastaz, nüks arasında ise ilişki tespit edilmiştir. Epitelyal Mezenkimal Geçiş faktörlerinden olan ZEB1' in diğer çalışmalarda da gösterilen metastazla olan ilişkisi ve kötü klinikopatolojik faktörlerle ilişkisi çalışmamızda da bulunmuştur. Bu sürecin aydınlatılması bu faktörleri hedefleyen tedavilerin geliştirilip, kanser hücresinin yayılmasının engellenerek tümörlere bağlı hayat kayıplarının azaltılmasında çok önemli bir umut kaynağıdır. Ayrıca çalışmamızda elde ettiğimiz ZEB1 ekspresyonunun artmasının metastaz ve nüks riskinin artmasıyla korele olduğu sonucu göz önünde bulundurularak; Tiroid papiller karsinomun tedavisinde cerrahi kararın daha net olarak verilmesi adına preop alınan İİAB'da ZEB1 ekspresyonu bakılması, orta ya da kuvvetli ekspresyon olması durumunda lobektomi yerine total tirodektomi seçilmesi, lenf nodu diseksiyonu eklenmesi düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Thyroid malignancies are frequently encountered tumors worldwide and in our country. Thyroid malignancies are the most common tumors among endocrine tumors also. Epithelial Mesenchymal Transition, which is one of the most important processes in explaining the metastasis of cancer cells; It is a transitional mechanism related to the increase of mesenchymal characteristics such as invasiveness, increased motility and ability of metastasize in epithelial tumor cells. In our study, it was aimed to evaluate the relationship of immunohistochemical expressions of ZEB1, which is one of the EMT-related factors, with clinicopathological factors. In our study, the first 200 cases diagnosed with papillary carcinoma from the thyroidectomy materials sent to the Department of Pathology of the Selçuk University Faculty of Medicine, which were detected since january the first, 2010, were evaluated. Many factors such as histological subtype, age, number of focus, size, lymph nodes, presence of metastasis, RAIU treatment process, capsule invasion, non-thyroid tissue traits, surgical technique performed, and recurrence were evaluated in cases. In our study, no relationship was found between ZEB1 expression and age, gender, tumor location, number of focus, RAIU treatment, and surgery performed. Although, there was a relationship between histological subtype, tumor diameter, capsule invasion, invasion of non-tumor tissue, features of non-tumor tissue, lymph node and distant metastasis and lastly recurrence. The association of ZEB1 -is one of the EMT factors- with metastasis and poor clinicopathological factors, which was also shown in other studies, was also found in our study. The clarification of this process is a very important source of hope for the development of therapies targeting these factors, preventing the spread of cancer cells, and reducing deaths due to tumors. In addition, considering what we found in our study that the increase in ZEB1 expression is correlated with the increased risk of metastasis and recurrence; in order to make a clearer surgical decision in the treatment of thyroid papillary carcinoma, ZEB1 expression should be checked in the preoperative FNAB, if there is moderate or strong expression, total thyroidectomy should be chosen instead of lobectomy, and lymph node dissection should be added to the performed surgery.