51 numaralı, 1135-1136 (1722-1724) tarihli Kadıasker Defteri'ne göre Kırım'da sosyal ve ekonomik hayat
Social and economic life in the Crimea according to book of Kadiasker, number 51 dated 1135-1336 (1722-1724)
  1. Tez No: 770371
  2. Yazar: MURAT ALTIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Hanlığı, Şerʿiyye Sicilleri, Kadıasker, Sosyal Toplum, Crimean Khanate, Sharia Records, Kadiasker, Social Society
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Yerel ve sosyo-ekenomik tarih incelemelerinde Şerʿiyye sicilleri araştırmacıların başucu kaynakları haline gelmiştir. Bu kayıtlardan bölge halkından herhangi bir ailenin sahip olduğu mallara, ailenin geçim kaynağına, alım gücüne ve hatta etnik mensubiyetine dair çıkarımlarda bulunmak mümkündür. Bunlardan başka bölgenin kaza, köy, mahalle ve sokak adlarını ortaya çıkarmak dönemin idarî, iktisadî ve içtimaî yapısı hakkında fikir edinmek için başvurulacak kaynakların başında yine Şerʿiyye Sicilleri gelmektedir. 51 Numaralı, 1135-1136 (1722-1724) Tarihli Kadıasker Defteri'nin incelendiği bu çalışmada söz konusu tarih aralğında Kırım Hanlığı'nın içinde bulunduğu sosyo-ekonomik vaziyetin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda 66 varak 132 sayfadan oluşan defter Latin harflerine transkribe edilmiş ve kayırtlardan hareketle Kırım'ın sosyo-ekonomik yapısı idarî teşkilat, sosyal ve etnik yapı, aile kurumu, maddi kültür varlıkları, suç unsurları, ekonomik yapı gibi başlıklar altında incelenerek ve ilgili literatürden faydalanarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In local and socio-economic history studies, Sharia records have become the main sources of researchers. From these records, it is possible to draw inferences from the people of the region about the property owned by any family, the family's livelihood, purchasing power and even ethnicity. Apart from these, Sharia records are at the forefront of the resources to be consulted in order to reveal the district, village, neighborhood and street names of the region and to get an idea about the administrative, economic and social structure of the period. In this study, in which the book of Kadiasker, number 51, dated 1135-1136 (1722-1724) is examined, it is aimed to reveal the socio-economic situation of the Crimean Khanate in the mentioned date range. In this context, the book of Kadiasker consisting of 66 foils and 132 pages was transcribed in Latin letters and, based on the records, the socio-economic structure of Crimea was examined under the headings such as administrative organization, social and ethnic structure, family institution, material cultural assets, criminal elements and economic structure. And it has been tried to be evaluated by making use of the relevant domestic and foreign literature.