Geri Dön

آيات الرجال في القرآن الكريم دراسة موضوعية

Kuran-ı Kerimdeki erkekller ayetleri objektif bir çalışma / The aim of study on the verses for mens in the Qur'an

  1. Tez No: 770370
  2. Yazar: MAHMOOD SABAH MAHMOOD AL-DULAIMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LAITH MOTEI YAHIA ALAZAB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: ( Ayet, Erkek, Sıfatlar, Ulu'l-Azm, Nebiler ), ( Verse, Male, Adjectives, Ulu'l-Azm, Prophets )
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 109

Özet

Bu özet, Kur'an-ı Kerim'deki erkek ayetleri hususunda yazmış olduğumuz tez hakkındadır. Tezimiz, Kur'an'daki erkek mefhumu üzerine odaklanmıştır. Tez başlığımız belirli bir Kur'ani kelime (erkek) ile alakalı olduğu için, çalışmanın türünün spesifik olması gerekiyordu. Araştırmanın gerekleri doğrultusunda, çalışma ve araştırma sorunsallığı ile alakalı olarak tezimiz nesnel araştırma yöntemine dayanmıştır. Kadının zıttı bir cinsiyet şeklinde toplum içinde genel bir mefhum olarak kullanılan erkeklik mefhumu, çağımız insanları arasında çokça karıştırılan kavramlardandır. Bu karışıklık, Müslümanların arasında yayılmıştır. Bu durum, nesillerin geleceğine ve bu nesillerin kullandığı mefhumların anlamlarına ve İslami değerlere kötü bir şekilde yansımaktadır. Bu nedenle, özellikle kökleri sağlam, güçlü fikirleri ve saf kaynakları olan bir toplum olduğumuz için, bu entelektüel, davranışsal ve eğitimsel ikilemi tedavi etmek adına dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Çalışma, toplum hayatındaki bu mühim yönün araştırılmasını seçmiştir. Çalışmanın doğası gereği, Kur'an-ı Kerim'deki erkek kelimesinin geçtiği yerler de ele alınmıştır. Çalışma giriş ve üç bölüme ayrılmıştır. Girişte erkek kelimesinin kelime ve terim anlamlarını açıkladık. İlk bölümde ibadetler, şahsi davranışlar ve erkeklerin özellikleri ile alakalı ayetleri ele aldık ve üç konuya ayırdık. İkinci bölümde Ulu'l-Azm peygamberleri ele aldık ve dört konuya ayırdık. Üçüncü bölümde Kur'an-ı Kerim'de adı geçmeyen diğer peygamberleri ele aldık ve üç konuya ayırdık. Sonuç bölümünde en önemli bulguları ve tavsiyeleri zikrettik. Ardından kaynakça kısmını ekledik.

Özet (Çeviri)

This abstract relates to our thesis on the Quran's male-oriented passages. The idea of the masculine in the Qur'an is the subject of our thesis. The kind of work also had to be special because our thesis title was connected to a certain Qur'anic term (male). Our thesis is based on the objective research approach in accordance with the specifications of the study and research problems. The concept of masculinity, which is used as a general concept in the society as a gender opposite to feminine, is one of the concepts that is often confused among the people of our age. This confusion is also common among the Muslims. This circumstance has serious repercussions for the generations' future, the meanings of the terms they employ, and Islamic beliefs. We thus need to work together to address this intellectual, behavioral, and educational issue, especially because we are a civilization with solid foundations, strong ideas, and unadulterated resources. This significant facet of communal life has been chosen as the focus of the study. Due to the nature of the study, the Quranic references to“male”have also been covered. The research is broken up into an introduction and the three sections that follow. The definitions of the terms“man”and“male terms”were discussed in the introductory section. In the first section, we split the passages into three categories: worship, personal conduct, and male qualities. The Ulu'l-Azm prophets were separated into four themes and discussed in the second section. We grouped the other prophets into three categories and studied them in the third section. These prophets' names are not mentioned in the Qur'an. The most significant conclusions and suggestions are discussed in the conclusion. Next, the bibliography was included.

Benzer Tezler

  1. ايات الحمد والشكر وربطها بمفهوم العبوديه من بدايه سوره الفاتحه الى نهايه سوره الاعراف

    Hamd ile şükür âyetleri ve bunların kulluk kavramıyla ilişkisi (Fâtiha Sûresi'nin başından A'râf Sûresi'nin sonuna kadar)

    ANWER JLAL AHMED AHMED

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2023

    DinÇankırı Karatekin Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT

  2. Yusuf Suresi aracılığıyla kralın işaretleri ve güçlendirme yolları, barış onun üzerine olsun '

    ايات الملك وسبل التمكين من خلال سوره يوسف عليه السلام

    BUSHRA SABHAN KHALAF AL-DOURI

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2023

    DinÇankırı Karatekin Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO

  3. آيات الحدود في تفسير المراغي (تحليل ومقارنة)

    Merâğî tefsirinde had cezasıyla ilgili âyetlerin karşılaştırmalı analizi / The hudud verses in the interpretation of al-Maraghi(Analysis and comparison)

    WASU ZUBAIR WASU

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2022

    DinTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM İBRAHİMOĞLU

  4. آيات التسامح في القرآن الكريم

    Kur'an-ı Kerim'de hoşgörü ayetleri

    AHMET HAMİTOĞLU

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2012

    DinUniversity of Tripoli

    Tefsir Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KASİM BARAKA

  5. آيات النّداء في القرآن الكريم (النّداء ما بين الرّسل وأقوامهم) أنموذجادراسة لغويّة بلاغيّة

    Kuran'ı Kerim'deki nida ayetlerinin dil ve belagat açısından incelenmesi (Peygamberler ve kavimleri bağlamında)

    HASSAN ALHAMAD

    Doktora

    Arapça

    Arapça

    2024

    DinBingöl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA AGÂH