Kafkas ve muğla arılarının (Apis mellifera l.) saf ve karşılıklı melezlerinin morfolojik, fizyolojik ve davranışsal özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 77039
  2. Yazar: ETHEM AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bal ansı, ( Apis mellifera L), Muğla, Kafkas, Fİ melezleri, koloni performansı
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
öz DOKTORA TEZİ KAFKAS VE MUĞLA ARILARININ (Apis mellifera L.) SAF VE KARŞILIKLI MELEZLERİNİN MORFOLOJİK, FİZYOLOJİK VE DAVRANIŞSAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ EthemAKYOL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU 1998, Sayfa: 153 Jüri: Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU Doç Dr. Zeynel CEBECİ Yard. Doç. Dr. Ahmet GÜLER Kafkas (K x K) ve Muğla (M x M) arıları (Apis mellifera L.) ve bunların karşılıklı melezlerinin (KxM ve MxK) morfolojik özellikleri ve 1996-1997 yıllan arasında gezginci arıcılık koşullarında fizyolojik ve davranışsal özellikleri belirlenmiştir. Genotiplerin morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla her genotipten tesadüfen seçilen 5 'er koloniden desadüfen alınan örneklerde 36 morfolojik karekterin ölçümü yapılmış ve genotiplerin birbirlerinden ayrılmasında tek ve çok değişkenli istatistik analiz metodları kullanılmıştır. Yapılan diskriminant analizinde analize dahil edilen 36 morfolojik karekterden 10 tanesi (scutellum rengi, tibia uzunluğu, J10, B4, A4 ve E9 kanat damar açılan, 2. tergit rengi, mum salgı yüzeyleri arası mesafe, 4. tergit rengi ve 6. sternit boyu) genotiplerin sımflandınlmasında önemli düzeyde etkili olmuştur (PO.01). Birinci diskriminant fonksiyonunun toplam varyansın % 80.30' unu, ikinci diskriminant fonksiyonunun % 15.66'sını ve üçüncü diskriminant fonksiyonunun ise % 4.04'ü düzeyinde bir ayrım sağladığı belirlenmiştir. Araştırmaya alman genotiplerin (KxK, MxM, KxM ve MxK) 1. yıl yaşama güçlerinin sırasıyla % 90.90, % 100, % 100 ve % 90.90; 2. yıl ise % 80, % 90.90, % 72.72 ve % 90 olduğu belirlenmiştir. Bu genotiplerde kışlama yeteneğinin sırayla % 81.96, % 86.02, % 72.05 ve % 91.66 olduğu ve genotipler arasında önemli bir farklılığın olmadığı (P>0.05) gözlenmiştir. KxK, MxM, KxM ve MxK genotiplerinin 1. yıldaki ortalama bal verimlerinin ırayla 11.40±0.64, 15.05±0.64, 9.55±0.66 ve 16.15±0.93 kg/koloni; 2. yılda ise 33.00±0.78, 53.90±3.13, 32.25±1.53 ve 65.00±3.42 kg/koloni olduğu saptanmıştır.Uygulanan hırçınlık testleri sonucunda en sakin genotipin K x K, en hırçın genotipin ise M x K olduğu, tüm kolonilerin bal akım dönemi olan Temmuz ve Ağustos aylarında diğer dönemlere göre daha sakin oldukları belirlenmiştir. Araştırmaya alman genotiplerdeki (K x K, M x M, K x M ve M x K) kolonilerin ortalama anlı çerçeve sayılan sırayla 8.17, 11.57, 8.00 ve 11.56 adet/koloni, ortalama kuluçka alam sırayla 1698.36±13.72, 2862.29±19.58, 1555.32±12.74 ve 2814.13±19.41 cm2 /koloni, ve ortalama koloni ağırlıkları sırayla 38.22±0.79, 42.82±1.01, 37.1 1±0.70 ve 43.19±1.17 kg/koloni olarak bulunmuştur. Koloni ağırlığı, anlı petek sayısı, yavrulu alan ile bal verimi arasında sırasıyla r= 0.95, r= 0.85, ve r= 0.82, gibi pozitif korelesy onun olduğu saptanmıştır. Ana ansı Muğla genotipi olan kolonilerin daha güçlü populasyonlar oluşturdukları Muğla x Kafkas melezinin ise hem güçlü populasyon oluşturduğu ve hem de bal veriminin diğer genotiplerden daha fazla olduğu gözlenmiştir. Muğla genotipinin hızlı çoğalma ve Kafkas genotipinin fazla bal toplama özelliklerinin bu genotipte toplandığı ve bunun ekonomik bir kullanma melezi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF THE PHYSIOLOGICAL, MORPHOLOGICAL AND BEHAVIORAL CHARACTERISTICS OF THE CAUCASIAN AND MU?LA BEE (Apis mellifera L.) GENOTYPES AND THEIR CROSSES Ethem AKYOL Çukurova University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Osman KAFTANO?LU 1998, Page: 153 Jury: Prof. Dr. Osman KAFTANO?LU Doç. Dr. Zeynel CEBECİ Yard. Doç. Dr. Ahmet GÜLER This study was conducted to determine the morphological, physiological and behavioural characteristic of Caucasian (KxK), Muğla (MxM) bees (A. mellifera L.) and their crosses (KxM and MxK) between 1996-1997. Total of 36 morphological characters were measured and the genotypes were classified according to the univariate and multivariate statistical analysis. It was found that colours of scutellum, tergite 2 (T2) and tergite 3 (T4), length of tibia, distance between wax mirrors, angels on the front wing venation (J10, A4, B4, E9) were significantly (PO.01) important. The first, second and third discriminate functions explained the 80.30 %, 15.66 % and 4.04 % of the total variation respectively. The survival rates of the K x K, M x M, K x M and MxK genotypes were found to be % 90.90, % 100, % 100 and % 90.90 in 1996 and % 80, % 90.90, % 72.72 and % 90 in 1997 respectively. The wintering ability of the K x K, M x M, K x M and MxK genotypes were found to be % 81.96, % 86.02, % 72.05 and % 91.66 respectively. There was no significant difference among the genotypes concerning overwintering (P>0.05). The average honey yield of the K x K, M x M, K x M and MxK genotypes were found to be 11.40±0.64, 15.05±0.64, 9.55±0.66, 16.15±0.93 in 1996 and 33.00±0.78, 53.90±3.13, 32.25Ü.53, 65.00±3.42 kg per/colony in 1997 respectively. The Caucasian bees (KxK) were observed to be the most gentle and MxK crosses were the most aggressive genotypes. The aggressiveness decreased during the main nectar flow between July and August. The average number of frames of bees in KxK, MxM, KxM and MxK genotypes were found to be 8.17±0.24, 11.57±0.42, 8.00±0.23 and 11.56±0.44 and the brood areas were found to be 1698.36Ü3.72, 2862.29±19.58, 1555.32±12.74 and 2814.13Ü9.41 cm2/colony respectively. Similarly the averagecolony weights were found to be 38.22±0.79, 42.82±1.01, 37.1Ü0.70 and 43.19±1.17 kg respectively.