Hidroelektrik üretimi ve taşkın zararlarının birlikte değerlendirilmesiyle Aşağı Seyhan Havzasındaki Seyhan, Çatalan, Yedigöze Barajlarının taşkınlarda optimum işletilmesi için safhalı işletim modeli
  1. Tez No: 77038
  2. Yazar: NEŞE AÇANAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEFARUK HAKTANIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Safhalı taşkın ötelemesi, hidroelektrik optimizasyonu, Multi-stage flood routing, hydroelectricity optimization II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ HİDROELEKTRİK ÜRETİMİ VE TAŞKEN ZARARLARININ BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMESİYLE AŞAĞI SEYHAN HAVZASINDAKİ SEYHAN, CATALAN, YEDİGÖZE BARAJLARININ TAŞKINLARDA OPTİMUM İŞLETİLMESİ İÇİN SAFHALI İŞLETİM MODELİ NEŞEAÇANAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Tefaruk HAKTANIR Yıl: 1998 Sayfa: 106 Jüri: Prof.Dr.Tefaruk HAKTANIR Y.Doç.Dr.Recep YURTAL Y.Doç.Dr.Mehmet ARDIÇLIOĞLU Kapaklı savağı olan herhangi bir baraja uygulanabilen, en küçükten Muhtemel Maksimum Taşkına (MMT) kadar bütün taşkınlar için geçerli bir altı-safhalı savak kapaklan işletme modeli geliştirilmiştir. Çok küçükten MMT'ye kadar baraj gölüne gelmesi mümkün bütün taşkınlar, tekerrür peryotlarına göre altı farklı gurupta değerlendirilmiştir. 10-, 100-, 1.000- 10.000-, 100.000-yıl tekerrürlü taşkınlar, ve MMT altı farklı gurubun üst sınırlandır. Taşlan boyutlan çok küçükten MMT'ye doğru arttıkça, savak kapaklan her safhada biraz daha açılmak suretiyle altı safha geçilmektedir. MMT ötelendiğinde, çıkan hidrografin yükselme ve alçalma dallan, belirli zamanlarda ani çıkışlar ve ani inişler yapan, aralarda düzgün artan veya azalan altı adımlı bir merdiven görünümünde olur. Ayrıca, aylık akım değerleri ile güvenilir ve sekonder enerjileri eniyileyen bir Arttırımlı Dinamik Programlama modeli de geliştirilmiştir. Önce, farklı faydalı hacim değerleriyle ortaya çıkan 18 farklı kombinasyonun her biri için altı-safhalı taşkın öteleme programı yarımşar saatlik zaman dilimlerinde sırayla Yedigöze, Çatalan, ve Seyhan Barajlarına uygulanmış, ve bu üç barajın optimum altı-safhalı taşkın işletme politikaları belirlenmiştir. Sonra, HEC-4 paket programı ile türetilmiş olan 1000 yıl uzunluğundaki sentetik aylık akım serileri kullanılarak, Dinamik Programlama programı yardımıyla 18 farklı kombinasyonun her biri için üçlü baraj sisteminin optimize edilmiş hidroelektrik üretimi hesaplanmıştır. Sonuçta, net (hidroelektrik kazancı)-(taşkın zararı) farkının servis ömrü başındaki ihtimal-ağırlıklı parasal değerleri hesap edilerek, incelenen üç barajın optimum faydalı hacim ve taşlan kontrol hacimleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS MULTI-STAGE FLOOD ROUTING OPERATION MODEL AND OPTIMUM OPERATION OF THE SEYHAN, CATALAN, YEDIGOZE DAMS IN THE LOWER SEYHAN BASIN BY CONJUNCTIVE OPTIMIZATION OF HYDROELECTRICITY GENERATION WITH FLOOD DAMAGE LOSSES NEŞE AÇANAL DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: ProfDrTefaruk HAKTANIR Year: 1998 Pages: 106 Jury: Prof.Dr.Tefaruk HAKTANIR Assist.Prof.Dr.Recep YURTAL Assist.Prof.Dr.Mehmet ARDIÇLIO?LU A six-stage gate operation model applicable to any dam with ragulated spillways is developed which is valid for all floods from very small magnitudes up to the Probable Maximum Flood (PMF). All the floods from very small sizes up to the PMF are classified into six different groups based on their return periods. 10-, 100-, 1,000-, 10,000-, and 100,000-year floods and PMF are the upper limits for the six groups. The stages will be passed by gradually opening the gates stepwise at each stage as flood magnitudes increase steadily upto the PMF. When the PMF is routed, the rising and falling limbs of the outflow hydrograph will have appearances like a six-step staircase making sudden jumps and sudden drops at definite times while smoothly varying between the steps. Separately, an Incremental Dynamic Programming model is developed to optimize both the firm and secondary powers at monthly periods. Firstly, the six-stage flood routing program is applied sequentially to Yedigoze, Catalan, and Seyhan Dams, all on the Seyhan River in series, at half-hourly time increments for 18 combinations resulting from different active storages, and optimum six-stage operation policies for all the three dams are determined. Secondly, the Dynamic Programming program is applied again to these three dams with 18 different combinations of active storages, using 1000-year long synthetic monthly flow data generated by the package program HEC-4, which provides optimized hydroelectric power produced. Finally, the optimum active and flood retention storages for the three dams studied so as to maximize the net difference of probability-weighted present worths of (hydroelectric income)-(flood damage cost) are determined.