Van yöresi aile işletmelerinde büyükbaş hayvan barınaklarının yapısal durumu ve geliştirilme olanakları
Structural simulation and development possibilities of cattle barns in family enterprises in Van region
- Tez No: 77040
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM KUMOVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Barn planning, beef cattle barns, dairy cattle barns, environmental controls in barns. n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ VAN YÖRESİ AİLE İŞLETMELERİNDE BÜYÜKBAŞ HAYVAN BARINAKLARININ YAPISAL DURUMU VE GELİŞTİRİLME OLANAKLARI ADİLAKYÜZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABÎLİMD ALI Danışman : Prof. Dr. Yıldırım KUMOVA Yıl : 1998, Sayfa : 187 Jüri : ProfDr. İrfan GİRGİN : Doç.Dr. Taner ALAGÖZ Et ve süt insan beslenmesinde önemli protein kaynaklarıdır. Besi ve süt sığırlarından elde edilecek verim, bakım, besleme ve ıslah gibi önlemlerin yanında hayvanların teknik ilkelere uyularak yapılmış barınaklarda yetiştirilmesi ile artırılabilir. Hayvancılık işletmelerinde ilk yatırım giderlerinin büyük bir kısmı barınak yapımı için kullanılmaktadır. İlk yatırım kaynaklarının bilinçsiz ve amaca uygun olmayan biçimde kullanılması nedeniyle, barınaklardan beklenen yarar sağlanamamakta, gereğinden fazla yatırımlar, işletmenin ekonomik olmasını engellemektedir. Herhangi bir bölgeye yapılması düşünülen hayvan barınakları planlanırken o yörenin iklimi, yapı sistemleri, yöreye uygun yapı malzemeleri ve bu malzemelerin yöreden kolay ve ucuz bir şekilde sağlanma olanakları ile yetiştiricilik sistemleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ülkemizde iklim koşullarının farklılık gösterdiği bölgelerde barınak planlaması ile ilgili yeterli bilgilerin bulunmaması, ön çalışmaların yeterli detayda yapılmaması ve özellikle hayvan-çevre ilişkisine gereken önem verilmemesi nedeniyle, farklı yöreler için aynı özellikte barınaklar önerilmiştir. Bu araştırmada, halkın büyük bir kısmının geçimini hayvancılıkla sağladığı Van yöresi süt ve besi sığırcılığı işletmelerinde barınakların yapısal yönden mevcut durumları saptanarak, bu barınakların geliştirilme olanakları incelenmiştir. Araştırma sonucunda yörenin iklim koşullarına uygun olarak değişik kapasitelerde 3 adet kapalı duraklı (bağlı) süt, 3 adet kapalı duraklı (bağlı) besi sığırı olmak üzere toplam 6 adet örnek olabilecek barınak planı hazırlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Barınak Planlaması, Besi Sığırı Barınakları, Süt Sığırı Barınakları, Barınaklarda Çevre Denetimi,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS STRUCTURAL SITUATION AND DEVELOPMENT POSSIBILITIES OF CATTLE BARNS IN FAMILY ENTERPRISES IN VAN REGION ADILAKYUZ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Yıldırım KUMOVA Year: 1998, Pages : 187 Jury :Prof.Dr. İrfan GİRGİN : Assoc.Prof.Dr. Taner ALAGÖZ Meat and milk are important protein sources in human nutrition. The yield obtained from beef and dairy catties can increase with raising animals in barns, which are built according to technical principles besides measures like keeping, fattening and breeding. A great part of the first investment expenses in animal enterprises used for barn building. Because of using first investment sources as unconsciously and unsuitably, the expected benefit from barn is not provided and extra investments prevent enterprises to be economic. While planning an animal barn in one region, climate, building systems, building materials must be suitable to region and possibilities of providing materials in cheap prices and fattening systems should be beard in mind. Because of insufficient knowledge about barn planning in regions which have different climatical conditions, doing undetailed preliminary studies and especially considering less important to animal - environment relations, barns which have same characteristics for different regions is suggested. In this study, present situation of barns in beef and dairy cattle enterprises in Van region, which people provided their income from animal breeding was determined, and development possibilities were investigated. At the end of the research, 6 barn plans were prepared as an example suitable to climatical conditions of the region. Three barns were tied dairy barns; other three were tied beef cattle barns.