Adana İli ve çevresinde bulunan besicilik işletmelerinin genel durumu ve yapısal sorunları
  1. Tez No: 77054
  2. Yazar: ERSİN KALENDEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır, Besi, cattle, fattening. D
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA ILI VE ÇEVRESİNDE BULUNAN BESİCİLİK İŞLETMELERİNİN GENEL DURUMU VE YAPISAL SORUNLARI Ersin KALENDEROGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DAU DANIŞMAN : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Yıl :1998, Sayfa 68 Jüri : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK : Doç. Dr. Hasan Rüştü KUTLU : Doç. Dr. Osman TORUN Adana ili ve ilçelerindeki 80 besi işletmesinde, yapısal durumlarının ortaya konulması amacı ile anket çalışması yürütülmüştür. İşletme sahiplerinden tarım ve hayvancılık yapanlar %43, sadece hayvancılık yapanlar %36'dır. İşletmelerden %45'nin toprak sahibi olmayan kişilere ait olması; bu kişilerin geçimlerini besicilik ile sağladığı nı göstermektedir. Yetiştiricilerden %25'i yem kırma makinesi kullanmakta ve %58'i 10 yıl ve daha fazla süredir besicilikle uğraşmaktadır. Besicilerin üçte biri, kredi kullanmaktadır. Besicilerin tamamına yakını, kaba yem olarak saman kullanmaktadır. Besi önemli ölçüde ahır besisine dayanmakta ve Ağustos ve Eylül ayları içinde başlamaktadır. Besi materyali çevreden ve hayvan pazarından temin edilmektedir. Mevcut çalışmada ele alman kriterler arası ilişkiler de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE GENERAL SITUATION AND STRUCTURAL PROBLEMS OF FATTENING ENTERPRISES AT ADANA PROVINCE Ersin KALENDERO?LU INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA SUPERVISOR : Prof.Dr.Kemal ÖZKÜTÜK Year : 1998, Sayfa 68 Jury : Prof.Dr.Kemal ÖZKÜTÜK : Doç.Dr. Hasan Rüştü KUTLU : Doç.Dr. Osman TORUN A questionnaire was conducted at 80 cattle fattening enterprises in Adana province, in order to find out the structure of these farms. 45 % of the owners fatten cattle besides crop farming and 36 % only fatten cattle. 45 % of the enterprises do not have any land and do fattening only for their living. A quarter of the farmers use feed mills and straw is used as roughage at all enterprises. Intensive fattening is essential, and the time to start fattening is in August and September. Cattle for fattening is supplied from the local area and cattle market. Relationship between the charecters were also investigated.