Betonarme korozyonunu önlemek amacıyla uygulanabilir yöntemlerin geliştirilmesi
The developing of applicaple methods to aim prevent corrosion of concrete
- Tez No: 77053
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ERBİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Beton, Korozyon, Beton Çeliği, Korozyon Potansiyeli, Difüzyon
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Beton ve betonarme demirinin klorürlü ve sülfatlı ortamlarda korozyon davranışına atmosfere açık koşullarda LAS (lineer alkilbenzen sülfonat) ve LAB 'm (lineer alkilbenzen) etkileri potansiyokinetik deneylerle incelenmiştir. Hazırlanan beton örneklerinde su/çimento oranı 0,45 seçilmiş, polarizasyon dirençleri, akım- potansiyel eğrileri elde edilmiştir. Aynı koşullarda basınç testleri yapılmıştır. Yapı analizlerini belirlemek için beton örneklerin X-ışını Difraktometresi ile difraktogramları çekilmiş ve yapıları belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, LAS ve LAB betonarme demirinin korozyonunu zayıf bir inhibisyon etkisiyle azaltıcı etki yapmakta ve basınç dayanımına da olumlu katkı yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The potantiokinetic experiments were carried out to investigate the corrosive effects of chloride and sulphate ions, diffusing into the specimen from contact environment, on reinforcing steel in conditions open to the atmosphere and to search the effect of LAS (linear alkylbenzene sulfonate) and LAB (linear alkylbenzene) on this corrosion. By embedding the electrodes into the concrete specimens having water/cement ratio of 0,45,the polarization resistance and the current-potential curves were obtained. Compressive strength of the specimens were also measured. Diffragtograms of specimens were obtained using XRD and structures were tried to be determined. According to the results, LAS and LAB act as a week inhibitor to corrosion of reinforcing steel and add a positive effect on compressive strength of concrete.Key Words :Concrete,Corrosion,Reinforcing steel,Corrosion Potential,Diffusion