Adana ili ve çevresindeki hayvancılık tesislerinde ortaya çıkan atıkların yarattığı çevre kirliliği üzerinde bir çalışma
A Study on environmental effects of existing animal related waste in livestock of Adana and it's vicinity
- Tez No: 88014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çiftlik Yerleşimi, Çiftlik Atık Depolan, Hayvansal Atıklar, Katı ve Sıvı Hayvansal Atık Depoları, Farming Site Selection, Farm Waste of Storage, Waste of Animal, Solid and Liquid Waste of Animal of Storage
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, Adana ili ve çevresinde bulunan hayvancılık tesislerinin özellikle de süt ve et üretimi yapan büyükbaş hayvancılık tesislerinde oluşan hayvansal katı ve sıvı atıkların durumları, depolama sorunları ve atık depolama sistemleri, ilgili yapıların yer seçimlerinde gerekli yasal ve teknik kriterlerin uygulanma dereceleri, bu olumsuz koşulların neden olduğu sorunlar, yarattığı çevre kirliliği faktörleri kapsamında irdelenmiş ve elde edilen sonuçlar konuyla ilgili literatür bilgileri ile kıyaslanarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, present conditions of solid, semi solid and liquid waste of animal, waste storage problems and systems and their effects to environment were investigated in dairy and cattle facilities in Adana Province. Application levels of required legal and technical criterias in farm planning, problems caused by the negative conditions were also examined based on the environmental pollution guidelines. Results were compared to literature.