Farklı ağ topolojilerinde güvenlik duvarı kurallarının bilgi güvenliği ve performans üzerine etkisi
The effect of firewall rules on information security and performance in different network topologies
- Tez No: 770561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik duvarı, Switch, Topoloji, Bilgi güvenliği, VPN, Firewall, Switch, Topology, Information security, VPN
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada, farklı topolojiler oluşturularak, güvenlik duvarı kuralları ve bu kurallarının farklı korumaları uygulanmıştır. Switchlerin birbiri ve güvenlik duvarına farklı bağlantı kombinasyonu ile bağlanarak, switchler üzerinde VLAN konfigürasyonu yapılmıştır. Bu yapılandırılmalar sayesinde hem güvenlik sağlanmış hem de haberleşme hızı varsayılan ayarlara göre artırılmıştır. Oluşturulan her bir topolojide; web erişim süresi, bilgisayarlar arasında RTT (Gidiş-Dönüş Süresi) gecikme süresi, jitter süresi, indirme süresi ve yükleme süresi olmak üzere 5 farklı performans parametresi karşılaştırılmıştır. Bilgi güvenliğinin artırılması için sadece bu yapılandırılmalar yapılmamış ayrıca VPN koruması altında farklı topolojilerde haberleşme hızı performansı incelenmiştir. Topolojilerde switch sayısı artırılarak ve farklı VLAN bölgeleri ile birbirinden ayrılan kullanıcıların, haberleşmesi için güvenlik duvarı üzerinden yönlendirme yapılarak RTT gecikme süreleri hesaplanmıştır. Daha sonra, hedef alınan web sitelerine bağlanma süreleri, güvenlik duvarının farklı korumaları ve switchler üzerinde yapılan VLAN yapılandırmalarına göre artıp-azaldığı tespit edilmiştir. Topolojilerde uygulanan güvenlik duvarı kurallarının farklı korumaları, VLAN yapılandırmaları ve VPN kullanımıyla; bilgi güvenliğini artırmak, zararlı yazılımların ağ içerisinde davranışlarını engellemek ve ağda bulunan cihazların haberleşme performansının en az düzeyde etkilenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, different topologies were created and firewall rules and different protections of these rules were applied. By connecting the switches with each other to the firewall with different connection combinations, VLAN configuration was made on the switches. Thanks to these configurations, both security is provided and communication speed is increased compared to default settings. In each topology created; 5 different data types were compared: web access time, RTT latency between computers, jitter time, Download time and Upload time. In order to increase information security, not only these configurations were made, but also communication speed performance in different topologies under VPN protection was examined. RTT delay times were calculated by increasing the number of switches in the topologies and routing through the Firewall for the communication of users separated from each other by different VLAN regions. Then, it was determined that the connection times to the targeted websites increased or decreased according to the different protections of the firewall and the VLAN configurations made on the switches. Different protections of firewall rules applied in topologies, VLAN configurations and VPN usage are aimed to increase information security, to prevent the behavior of malicious software in the network and to affect the communication performance of the devices on the network at a minimum level.