Müftü Seyyîd Muhammed Amîmü'l-İhsân el-Bereketî'nin (1911-1974) Fıkhu's-Sünen ve'l-Âsâr Edilletü's-Sâdâti'l-Ehnâf adlı eserindeki hadislerin tahrîc ve değerlendirilmesi (Kitâbu'n-Nikâh ve Kitâbu't-Talâk)
Takhrij and evaluation of hadiths in Mufti Sayed Muhammad Amimul İhsan Barkati's 'Fiqh as-Sunan wal-Athar Adillat as-Sadat Al-Ahnaf' (The book of an-Nikah and at-Talaq)
  1. Tez No: 770568
  2. Yazar: MD. AMINUL ISLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAKLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Müftü Amîmü'l-İhsân, Hadis, Fıkıh, Fıkhu's-Sünen ve'l-Âsâr, Tahrîc, Değerlendirme, Mufti Amimul Ihsan, Hadith, Fiqh, Fiqh As-Sunan Wal-Athar, Takhrıj, Evaluation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Hadis, İslam'ın ikinci temel kaynağıdır. Ancak Hz. Peygamber'in döneminden tedvin dönemine kadar gelen süreçte bunu korumak için her dönemde gerekli tedbirler alınmasına rağmen sahih hadis ve uydurma hadisler birbirine karıştırılmıştır. Bunun önünü kesmek için Muhaddisler müstakil eserler kaleme almışlardır. Bundan ötürü her hadisin tespiti ve dolayısıyla sıhhat derecesinin tespiti son derece önemlidir. Bu çalışmada Bangladeşli Hadis ve Fıkıh Âlimi Müftü Seyyîd Muhammed Amîmü'l-İhsân el-Bereketî'nin“Fıkhu's-Sünen ve'l-Âsâr Edilletü's-Sâdâti'l-Ehnâf”adlı eserindeki hadislerin tahrîc ve değerlendirilmesi ele alınmıştır. Çalışmamız bir giriş ve iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle Müftü Seyyîd Muhammed Amîmü'l-İhsân el-Bereketî'nin hayatına, ilmî kişiliğine ve onun çalışmalarına değinmiş olacağız. İkinci bölümde ise,“Fıkhu's-Sünen ve'l-Âsâr Edilletü's-Sâdâti'l-Ehnâf”kitabı hakkında önemli bilgiler verip daha sonra bu eserin Nikâh ve Talâk bölümlerinde geçen hadisleri tespit edip kaynak taraması yaparak sıhhat durumuna göre sınıflandırma yaptıktan sonra genel bir değerlendirme ile çalışmamızı nihayete erdirmiş olacağız. Ayrıca rivayetler hakkında sahih, hasen ve zayıf gibi hükümlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hadith is the second main source of Islam. Despite the fact that necessary steps were taken to protect it in every age from the time of the Prophet (pubh) to the time of the consolidation period (Tadwin), Authentic hadiths and fabricated hadiths are mixed together. In order to prevent this, the Muhaddis wrote separate works. Therefore, it is exceptionally important to determine the authenticity of each hadith. In this study, takhrij and evaluation of the hadiths in the book of Bangladeshi hadith and fiqh scholar Mufti Sayed Muhammad Amimul Ihsan Barkati's“Fiqh As-Sunan Wal-Athar Adillat As-Sadat Al-Ahnaf”are discussed. Our study consists of an introduction and two main sections. In the first chapter, after deliberation on Mufti Sayed Muhammad Amimul Ihsan Barkati's biography and education, we discussed his works of Tafsir, Hadith, and Fiqh. In the second part, after being given vital information about the book“Fiqh As-Sunan Wal-Athar Adillat As-Sadat Al-Ahnaf”the hadiths in the Nikah and Talak sections of this book were takhrij and evaluated. In addition to, we discussed narration provisions such as Authentic Hadith (Sahih), Hasan Hadith, and Weak Hadith (Hadith Daeef). After classification according to the status of the hadith, we will have concluded our study with a general evaluation.