GAP alanında pamuk tarımında farklı toprak işleme ve ekim yöntemlerinin karşılaştırılması üzerinde bir araştırma
A Research on comparison of the different tillage and planting meyhods on the cotton production in the southeast anatolia project (GAP) area
- Tez No: 77064
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİM IŞIK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Pamuk, Sırta ve normal sıraya ekim, Çizel ve pullukla toprak işleme, Sıra arası, Cotton, Conventional and ridge planting systems, Chisel and plough tillage, Row spacing. n
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ GAP ALANINDA PAMUK TARIMINDA FARKLI TOPRAK İŞLEME VE EKİM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Sakine ÖZPINAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışmam: Prof. Dr. Alim IŞIK Yıl: 1998, Sayfa: 158 Jüri Prof. Dr. Alim IŞIK Prof. Dr. Yusuf ZEREN Doç. Dr. Vahit KMŞCİ Çalışma, 1996 ve 1997 yıllarında GAP alanında (Şanlıurfa-Harran Ovası) yürütülmüştür. Normal sıraya ve sırta ekim yöntemlerinde kulaklı pulluk (TN1, TSİ) ve çizel (TN2, TS2) ile toprak işlemenin 70, 76, ve 90 cm sıra aralıklarında pamuk üretimi üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, toprağın fiziksel özellikleri, tarla filiz çıkışı yüzdesi, bazı bitkisel özellikler ve potansiyel kütlü pamuk verimi incelenmiştir. Ayrıca, bu yöntemlerin karşılaştırılması için ekonomik analiz yapılmıştır. Sonuçta, yöntemler arasında toprağın fiziksel özellikleri ve bitkisel özellikler bakımından önemli bir farklılık bulunmamıştır. En yüksek tarla filiz çıkışı yüzdesi, sula ekim yönteminde çizel ile işlenmiş 70 cm sıra aralığında (TS2-70 cm) elde edilmiştir. Kütlü pamuk verimi ise sırta ekim yönteminde kulaklı pullukla işlenmiş 70 cm sıra aralığında (TS1-70 cm) en iyi sonucu vermiştir. Buna karşın en düşük kütlü pamuk verimi normal sıraya ekim yönteminde kulaklı pullukla işlenmiş 90 cm sıra aralığında (TN1-90 cm) bulunmuştur. Kullanılan yöntemler içerisinde ekonomik olarak en iyi sonuç, kulaklı pullukla işlenmiş sırta ekim yönteminde (TSİ) alınmıştır. Bunu çizel ile işlenmiş sırta ekim yöntemi (TS2) izlemiştir. Pamuğun makina ile hasadı dikkate alındığında, GAP alanında, 76 cm sıra aralığında, kulaklı pulluk veya çizel ile işlenmiş toprakta sırta ekim yönteminin uygun bir seçim olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A RESEARCH ON COMPARISON OF THE DIFFERENT TILLAGE AND PLANTING METHODS ON THE COTTON PRODUCTION IN THE SOUTHEAST ANATOLIA PROJECT (GAP) AREA Sakine ÖZPINAR DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Alim IŞIK Year: 1998, Pages: 158 Jury : Prof. Dr. Alim IŞIK : Prof. Dr. Yusuf ZEREN : Assoc. Prof. Vahit KİRİŞÇİ This study was carried out in 1996 and 1997, in the Southeast Anatolia Project (in Şanlıurfa-Harran plain) area. It was compared the effects of tillage by moldboard plough and chisel on the cotton production in row spacings of 70, 76 and 90 cm in the conventional and ridge cotton production systems. For this studied, the soil physical properties, percentage of emerged seedlings, the monitoring of cotton growing and potential cotton seed yield were determined. In addition to, was made the economical analysis to compare these systems. As a results, there were not significant the tested production systems in terms of the soil physical and the plant properties. The percentage of emerged seedlings was the highest for 70 cm row spacing in the ridge cotton production system tilled by chisel. The potential cotton seed yield was the highest for 70 cm row spacing in the ridge cotton production system tilled by moldboard plough (TS1-70 cm), but the lowest yield was belong to 90 cm row spacing for the conventional system tilled by moldboard plough (TN1-90 cm). In addition, among the tested cotton production systems, the best result associated with economic aspects was economically optained in the ridge cotton production system tilled moldboard plough (TSİ), and then, was followed by the ridge cotton production system tilled by chisel (TS2). However, if the cotton was harvested by machinery, in GAP area, would be resulted a suitable choosing of the 76 cm row spacing of ridge cotton production systems in tilled soil by moldboard plough or chisel.