GAP alanında tarım ve tekstil sanayi sektörleri arasındaki yapısal ilişkiler: Bir input-output analizi
The Structural relations between agriculture and textile industry sectors in the Southeastern Anatolia project (GAP) region: An input-output analysis
- Tez No: 65336
- Danışmanlar: PROF.DR. ONUR ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Girdi-Çıktı Analizi, GAP, Tekstil, Pamuk, Bölgesel Ekonomi
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
öz GAP Bölgesinde pamuk yetiştiren 72 tarım işletmesiyle, tekstil sanayii sektörlerindeki 103 işyerinden anketle toplanan verilerle, GAP Bölgesinde pamuk ve tekstil sanayii sektörlerinin yapısı ve sektörlerarası yapısal ilişkileri İnput-Output (girdi- çıktı) analiziyle araştırılmıştır. Bununla birlikte projelerin tümüyle tamamlanmasıyla sektörlerde ortaya çıkacak olası üretim kapasitesi ve faktör gereksinimlerinin ne olacağı da araştırılmıştır. Bugünkü durumuyla bölge tekstil sanayii sektörleri,GAP'ın pamuk üretimiyle ilgili hedeflerini gerçekleştirmede önemli rol alabilecek potansiyele sahip görünmektedir. Projelerin 2010 yılına kadar tümüyle tamamlanmasıyla bölge pamuk ve tekstil sanayii sektörlerinde, yaklaşık 112 bini pamuk üretim sektöründe olmak üzere, toplam 161.700 kişiye yeni iş olanağı doğabilecek, 1993 yılında yaratılan brüt katma değere göre, 1993 yılı fiyatlarıyla 2,3 kat daha fazla brüt katma değer yaratılabilecektir. Bölge tekstil sanayii sektörleri arasında, dokuma kumaş ve hazır giyim eşyaları sektöründe, bugünde olduğu gibi gelecekte de önemli büyüklükte üretim kapasitesi yaratacak yatırımlara bölgede gereksinim duyulacaktır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The structure and structural interdependency of cotton and textile industries have been analyzed using an Input-Output model of Southeastern Anatolia Project (GAP) Region which is the most comprehensive integrated regional development project ever carried out in Turkey. Data were obtained from survey of 72 cotton farms and 103 textile companies. Textile industry seems to have potential of key role in order to attain project's target related to cotton production. By the year 2010 which means wholly completion of GAP, 161,700 of new jobs which is composed 1 12,000 of in cotton sector and rest in textile industries might be created. Total gross value added also might be 2.3 times higher than base year 1993 in cotton and etxtile industries in the region. In the future substantial new investments which will generate production capacity are needed in weaving and apparel subsector of textile industries as it is presently in the GAP Region. Key Words : Regional Input-Output, Southeastern Anatolia Project (GAP), Textile, Cotton, interindustry Economics.